Putin: - Ruska ofenziva na Kijev se nastavlja, sljedeća 24 sata bit će ključna!

Rat je u tijeku, no započeli su mirovni pregovori u Blelorusiji. Ruska ofenziva na glavni grad Ukrajine Kijev nastavlja se, priopćila je ukrajinska vojska. Eksplozije su zabilježene i noću u blizini mnogih drugih ukrajinskih gradova. Glavni stožer ukrajinske vojske tvrdi da je Rusija usporila ofenzivu.

Cilj Kijeva na pregovorima je postizanje primirja, kazao je Volodimir Zelenski. Glasnogovornik Kremlja rekao je za RT, rusku državnu televiziju za Moskva želi "tihe pregovore", bez previše medijske pompe, a sve kako bi se zaštitili pregovori.
 

Putin: - Ruska ofenziva na Kijev se nastavlja, sljedeća 24 sata bit će ključna! Ukrajinska vlada/Twitter
28. 2. 2022

Na sjeveru Kijeva ruska vojska pokušala je noću izgraditi pontonski most za prelazak rijeke Irpin, objavio je Glavni stožer ukrajinske vojske na Facebooku. Između ostalog, ruska vojska je neuspješno pokušala zauzeti grad Irpin neposredno prije Kijeva, rekli su. Rusi su noću trebali zauzeti grad Berdjansk.

 
Glavni stožer ukrajinske vojske rekao je Daviju da je Rusija usporila ofenzivu. "Ruski okupatori su smanjili tempo ofenzive, ali i dalje pokušavaju napredovati na određenim područjima", napisali su.

Rusija je optužena za raketne napade na stambene zgrade u gradovima Žitomir i Černihiv. “Istodobno su propali svi pokušaji ruskih napadača da postignu cilj vojne operacije”, dodali su.

"Protivnik je demoraliziran i trpi velike gubitke", izvijestila je francuska novinska agencija AFP. Gradske vlasti pozvale su ljude da ipak ostanu kod kuće. Savjetovali su im da odu od kuće samo ako moraju otići u trgovinu ili po lijekove. Policijski sat će i dalje biti na snazi ​​između 22 i 7 sati.

Ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je o 352 smrtna slučaja civila od početka napada na Ukrajinu, uključujući 14 djece. Prema podacima ministarstva, još 1684 osobe su ozlijeđene u nedjelju navečer, uključujući 116 djece.

Ukrajinska vojska saopćila je da je ruska strana izgubila oko 4500 vojnika i da su uništeni mnogi ruski helikopteri, tenkovi i druga vojna vozila. Rusija je priznala da je bilo mrtvih među ruskim vojnicima tijekom borbi u Ukrajini, ali nije navela broj.

Kasnio početak pregovora

Mirovni pregovori između Moskve i Kijeva prvotno su trebali započeti u nedjelju navečer, ali su odgođeni, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. Razlog su, prema ruskoj novinskoj agenciji Tass, bili logistički problemi ukrajinske delegacije. Bjelorusija je rekla da je sve spremno za razgovore, ali izaslanstva još nisu stigla.
 

Ukrajina je pristala započeti mirovne pregovore s Rusijom u nedjelju, a ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je na mogućnost nuklearne eskalacije sa Zapadom. "Ne vjerujem u ishod ovog sastanka, ali pokušajmo", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.