Robotska ruka postaje još učinkovitija - znanstvenici osmislili taktilni senzor visoke rezolucije

Robotska ruka postaje još učinkovitija - znanstvenici osmislili taktilni senzor visoke rezolucije Pixabay
8. 7. 2020

Znanstvenici osmislili taktilni senzor visoke rezolucije: robot će raditi učinkovitije

Istraživači pod okriljem Facebooka razvili su DIGIT - taktilni senzor koji će povećati učinkovitost ruke robota. Moći će obaviti više zadataka povezanih s manipulacijom i fluidnošću pokreta. Informacije o razvoju pojavila se u arXiv-u.

"Jedan od čimbenika koji ograničavaju moderne robotske manipulacijske sustave je problem određivanja kontaktnih sila. Kao korak prema poboljšanju robotskih manipulacija, predstavljamo DIGIT - jeftin, kompaktan taktilni senzor visoke rezolucije osmišljen za poboljšanje procesa manipulacije robotskom rukom."
Citat iz znanstvenog članka

Senzor, koji je razvio tim istraživača na Facebooku, djeluje na temelju senzorskih tehnologija razvijenih u prošlosti. Senzor je mali i može se montirati na robotsku ruku s nekoliko prstiju.

Da bi procijenili performanse DIGIT-a, istraživači su primijenili senzor na svaki prst na Allegro Robor Arm - ruci s više prstiju koju je razvio Simlab, a koja se često koristi za testiranje novih metoda manipulacije objektima. Tijekom eksperimenta, tim je "isprogramirao" neuronsku mrežu modela da djeluje kao kontroler za Allegro ruku: rezultat je ruka robota koja uspješno pomiče i razvrstava staklene kuglice.

U tim testovima senzor je dobro funkcionirao, prikupljao je taktilne podatke visoke rezolucije koji bi se mogli koristiti za treniranje dubokih neuronskih mreža kako bi se bolje kontrolirao Allegro krak.

U budućnosti, istraživači planiraju nastaviti s radom na senzoru, žele njegovu veličinu učiniti još manjom, a u nju također uključuju zakrivljena višenamjenska osjetljiva polja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.