Četveronožni robot "Točka" pušten u prodaju!

Tvrtka Boston Dynamics napokon je pustila u prodaju svog četveronožnog robota. Nakon nekoliko godina razvoja, tvrtka ga je počela iznajmljivati prošle godine, a danas su omogućili bilo kojoj američkoj tvrtki da kupi vlastitog robota za 74.500 dolara tj. 496.149,00 u kunama.

Četveronožni robot "Točka" pušten u prodaju! Boston Dynamics
17. 6. 2020

Cijena robota "Točka" jednak je osnovnoj cijeni Tesle S. No, u tvrtki Boston Dynamics napominju da za taj novac dobivate najnapredniji mobilni robot na svijetu koji može putovati gotovo bilo gdje gdje čovjek može.

Robot je, naravno, pametan, ali sad je njegovo "bivanje" uglavnom unutar okvira  snimanja i prikupljanja podataka. Prije toga, robot je već stvorio 3D mape gradilišta i otkrio neispravnosti strojeva na obalnim naftnim postrojenjima. "Točka" je također pokušao pomoći bolnicama tijekom pandemije COVID-19.

Jedinstvenost razvoja Boston Dynamics je u tome što je Točka višenamjenska "mobilna platforma" koja se može konfigurirati pomoću različitih senzora i programirati za patroliranje i inspekciju. Sada tvrtka prodaje robota uglavnom industrijskim i komercijalnim kupcima. Robot je odličan za zadatke koji su suviše opasni ili rutinski. Točka se također može opremiti s nizom korisničkih opterećenja, uključujući senzore i skenere.

Boston Dynamics najavio je da će nastaviti nadogradnju Točke na temelju povratnih informacija novih kupaca, međutim, generalno, robot je spreman za prodaju. To je dijelom posljedica nedavnog ažuriranja softvera Spot 2.0. Ovo ažuriranje pruža poboljšane značajke autonomije i navigacije.

Jedna od značajki na kojoj trenutno radi Boston Dynamics je daljinski upravljač. Demo verzija ove značajke bit će dostupna potencijalnim klijentima iz točke, koji se mogu testirati u sjedištu tvrtke tijekom testne faze. To će kupcima omogućiti da pokušaju kontrolirati robota prije kupovine kada je kretanje budućih kupaca ograničeno pandemijom.

Tvrtka ne isključuje, na primjer, prodaju Točke sigurnosnim tvrtkama ili tijelima zakona, ali samo dok se robot ne koristi za nanošenje štete ili zastrašivanje ljudi. Međutim, Zack Jakowski, robotski inženjer iz Boston Dynamics-a, ne očekuje da će se Spot široko koristiti za sigurnost. Uostalom, to je skupo "vozilo" koji odlučujući protivnik može brzo onesposobiti.

Najavni video za Točku pogledajte ovdje!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.