Francuzi smanjuju svoj udio u Nissanu, no Alijansa ostaje živjeti i to na puno zdravijim temeljima od onih koje je postavio "kriminalac" Carlos Ghson

Renault i Nissan otkrili kakav će biti njihov put idućih godina! Nakon godina pregovora i sporova, rješenje je pred vratima!

Francuzi smanjuju svoj udio u Nissanu, no Alijansa ostaje živjeti i to na puno zdravijim temeljima od onih koje je postavio "kriminalac" Carlos Ghson Newspress
30. 1. 2023

Kao što je poznato, situacija između Renaulta i Nissana bila je prilično napeta već dugi niz godina. Tome je pridonijelo i uhićenje Carlosa Ghosna, prvog čovjeka obiju kompanija prije nekoliko godina i razotkrivanje svih nepravilnosti koje je radio.

No jutros su dvije tvrtke otkrile konačnu verziju sporazuma, koja bi trebala biti prihvatljiva za obje strane, s kojom bi Alijansa Renault-Nissan trebala nastaviti funkcionirati u budućnosti.

Sporazum se sastoji od nekoliko prijedloga koji uključuju izmjene u vlasničkoj strukturi dviju tvrtki, kao i utvrđivanje aktivnosti na području brand suradnje unutar grupacije. Tako su predstavili tri skupine područja od kojih će među najvažnijima biti suradnja na ključnim projektima u Latinskoj Americi, Indiji i Europi. Ta će suradnja uključivati ​​zajednički rad na tržištima, razvoj vozila za navedena tržišta te razvoj zajedničkih tehnologija. Istovremeno, Nissan će uložiti novac i u projekt Ampere za razvoj električnih automobila te tako postati dioničar.
 

Vjerojatno najvažniji je dogovor oko vlasničke strukture. Obje tvrtke će posjedovati 15 posto dionica druge. Trenutno Nissan posjeduje 15 posto dionica Renaulta, dok Renault posjeduje čak 43 posto dionica Nissana. To znači da će obje tvrtke imati isti tržišni udio jedna u drugoj, a time i ista prava odlučivanja. Renault će 28,4 posto Nissanovih dionica prenijeti na jedan od francuskih fondova, koji će se potom pobrinuti za njihovu prodaju kada to bude imalo smisla i kada bude moguće (bez vremenskog ograničenja), no svakako je za očekivati ​​da će se to i dogoditi. u sljedećih nekoliko dana. Tada će i upravni odbori obiju kompanija također odmah objaviti potvrdu sporazuma.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.