Renault izlazi iz vlasništva Mercedesa! Udio od 1,54 posto prodaju za 1,17 milijardi eura

Iako je Renault odlučio prodati svoj udio u Daimleru to ne znači da će suradnja dviju tvrtki završiti. Obje su tvrtke službeno najavile suradnju prije deset godina, a kao rezultat zajedničkog rada nastali su modeli Renault Twingo Electric / Smart ForFour i Renault Kangoo / Mercedes-Benz Citan, dok se Renault brine i o opskrbi nekih motora.

Renault izlazi iz vlasništva Mercedesa! Udio od 1,54 posto prodaju za 1,17 milijardi eura Renault
15. 3. 2021

Za marku Renault ovo je turbulentno razdoblje. Prvo su u sklopu nove Renaultove strategije predstavili planove za budućnost i novu generaciju legendarnog modela Renault 5, zatim su odlučili pojačati suradnju s Mitsubishijem, Dacijom, Ladom... Konačno, u Parizu je krajem prošlog tjedna žestoko odjeknula vijest da Renault namjerava prodati svoj udio u Daimler grupi.

Renault je u priopćenju za tisak rekao da su odlučili prodati cjelokupni udio u njemačkoj tvrtki, koji iznosi 1,54 posto, iz želje za smanjenjem zaduženosti (lani su zabilježili rekordni gubitak od osam milijardi eura). Vrijednost mu se procjenjuje na 1,4 milijarde dolara ili 1,17 milijardi eura, a prodana je za 1,143 milijarde eura (za 69,50 eura po dionici), s tim da kupac ili kupci nisu objavljeni, poznato je samo da je riječ o povezivanju nekoliko tvrtki

Kod Daimlera za sada bez promjena

Iako je Renault odlučio prodati svoj udio u Daimleru, to ne znači da će suradnja dviju tvrtki završiti. Suprotno tome, Renault naglašava da će suradnja dviju tvrtki slijediti ustaljene tragove, kao i do sada. Obje su tvrtke službeno najavile suradnju prije deset godina, a kao rezultat zajedničkog rada nastali su modeli Renault Twingo Electric / Smart ForFour i Renault Kangoo / Mercedes-Benz Citan, dok se Renault brine i o opskrbi nekih motora.

S njemačke se strane još ne čuje odluka o istom potezu. U srpnju prošle godine Daimler je kupio 3,1% posto udjela u Renaultu i jednako velik udio u Nissanu, što bi trebalo potvrditi partnerstvo sve tri strane.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.