Carlos Ghosn, šef Renault-Nissan grupacije uhićen, a da ga nije bilo 1999. za Nissan bi danas malo tko znao

Libanonac rođen u Brazilu s doktoratom Sorbone i francuskim državljanstvom, jedan od najvećih svjetskih managera koji je spasio Nissan od propasti, strpan je iza rešetaka jer su ga dioničari optužili da je pronevjerio 44 milijuna eura i stavio ih većim dijelom u svoj džep

Carlos Ghosn, šef Renault-Nissan grupacije uhićen, a da ga nije bilo 1999. za Nissan bi danas malo tko znao igor stažić
20. 11. 2018

Već mjesecima traje interna istraga Nissana, koja je rezultirala uhićenjem Carlosa Ghosna i njegovog kolege Grega Kellyja. Japanci navodno prvom čovjeku svoje kompanije namjeravaju uručiti otkaz, jer je istraga pokazala kako je godinama prikazivao manja primanja od stvarnih, ali i kako je trošio novac kompanije za svoje privatne potrebe.

Očito mu nije bilo dovoljno što je prema važećim ugovorima godišnje zarađivao čak 17 milijuna dolara pa je prikazivanjem manjih primanja od stvarnih pronevjerio dodatnih 44 milijuna eura.

Odmah nakon objave ove vijesti cijene dionica su doživjele oštru korekciju pa je vrijednost dionice Renaulta smanjena za 10, a Nissana za 8,7 posto.

1.     Renault → Nissan +193 milijardi kuna

- 2008. kupljen za 38 milijardi kuna

- 2014. vrijednost tvrtke: 231 milijarda kuna

- Renault je želio prodavati automobile u SAD-u i Aziji, a Nissan je srljao u bankrot jer je previše ulagao u razvoj i kvalitetu. Idealno preuzimanje jer se pretvorilo u sinergiju pod vodstvom Carlosa Ghosna, jednog od najsposobnijih managera svijeta.

www.autopress.hr

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.