NEČUVENO! Redari kažnjavaju s 300 kn i one koji parkiraju iza znaka koji to dozvoljava, a ne vide udarne rupe na cestama punih 9 mjeseci

OTVORENO PISMO GRADU ZAGREBU. Po kojoj se osnovi naplaćuju kazne za pogrešno parkiranje, zašto se ne krpaju udarne rupe i 9 mjeseci? Punite li prazan proračun na račun prevarenih i izmanipuliranih građana.

Zagrebačko Trnje  jučer je doživjelo nevjerojatnu primjenu "sile" gradskih prometnih redara koji su uzeli pravdu u svoje ruke. U samo nekoliko sati "odrezali" su visoke kazne brojnim vozačima koji su parkirali automobile i iza prometnog znaka koji govori kako je parkiranje dozvoljeno! Nevjerojatna primjena beskrupuloznih mjera izazvala je lavinu revolta na Sigečici, jer prometni redari vide samo ono s čime misle da mogu "rebnuti" građane po džepu. Pri tome žmire na jedno oko kad bi trebali prijaviti i kazniti zadužene za održavanje cesta. Usprkos brojnim i višemjesečnim upozorenjima da su ulice razrovane, da ima udarnih rupa, nerijetko starih i 9 mjeseci, to ih ni najmanje ne zanima.

NEČUVENO! Redari kažnjavaju s 300 kn i one koji parkiraju iza znaka koji to dozvoljava, a ne vide udarne rupe na cestama punih 9 mjeseci Borut Černelić
4. 11. 2021

Napisao i snimio: Borut Černelić

Horizontalna i vertikalna signalizacija ni na koji način ne upućuje da je u zagrebačkim trnjanskim ulicama zabranjeno parkiranje, a posebice ne kako su to gradski komunalni redari okarakterizirali…

Trnjani traže žurne odgovore na pitanja vezana uz prometnu regulaciju, parkiranje, održavanja gradskih cesta. Tim prije, jer moglo bi se zaključiti, da koliko tu ulica ima, toliko ima i različitih zakona, rješenja, regulacija... Pješaci, biciklisti, invalidi tu nemaju što tražiti. O njima nitko ništa nije mislio, niti im je osigurao minimum prostora da sigurno mogu hodati. Nogostupa nema niti su visinom ili drugim načinom odvojeni od kolnika na brojnim trnjanskim prometnicama.

No počnimo redom, jučer je desetak komunalnih redara ispisivalo kazne za parkiranje brojnim vlasnicima vozila koji su svoje automobile parkirali kao i do sada, posljednjih desetljeća.

Fotografije su najbolji dokaz, a ništa manji nisu ni horizontalna te vertikalna signalizaciju koja ni na koji način ne upućuje da je u tim trnjanskim ulicama zabranjeno parkiranje. Posebice ne kako su to Vaši komunalni redari jučer okarakterizirali.

Naime, Vaše Prometno redarstvo pozvalo se na Zakon o prometu, na članak 82. stavak 1, točku 10, koja izrijekom upućuje da je riječ o pješačkoj zoni ili pješačkoj stazi. Vidite li vi ovdje pješačku zonu, postoji li kakva obavijest o tome. Ima li znaka koji na to upućuje, postoji li znak koji zabranjuje parkiranje?

Pitali smo nedavno i prof. dr. Marka Šoštarića, prodekana Fakulteta prometnih znanosti koji je i uvidom u prometni projekt (prometno projektna dokumentacija) izjavio u trenucima dok se postavljala nova signalizacija kako na ovakvim prometnicama mora postojati vertikalna i horizontalna signalizacija koja upućuje da je riječ o pješačkoj zoni, pješačkoj stazi… Ništa takvoga nije vidljivo označeno.

Štoviše, u trnjanskim ulicama možete vidjeti vertikalnu signalizaciju na kojoj stoji jedino znak koji označava mogućnost parkiranja i to baš na lijevoj strani ulice, baš na onoj strani na kojoj su danas vlasnici parkiranih vozila našli kazne u iznosu od 300 kuna.

Pogledajte slike u prilogu, a mi Vas pitamo s kojeg je osnova Vaše Prometno redarstvo ispisalo brojne kazne Trnjanima? Članak 82. stavak 1, točka 10 jasno upućuje da je ovdje riječ o pješačkoj zoni, stazi… Tko je tu lud?

II. Udarne rupe

Iz kojih razloga, evo sad već punih 9 mjeseci nadležni ne “krpaju” udarne rupe kojih ima po trnjanskim ulicama. Jednu takvu prvi put smo prijavili baš negdje u to vrijeme. I pismeno i usmeno. Vaši dispečeri svaki put bi nam odgovorili kako će se to sanirati. Eto, obavještavamo Vas da nije sanirano. Kao što vidite po slikama, taj nemar izaziva na samo štetu po kućama, koje su izložene prskanju vode, kamenja, pijeska, morta..., već su i opasnost za podvozja automobila, gume, naplatke.

Stoga Vas molimo odgovor i na pitanje koji je zakonski rok za uklanjanje udarnih rupa, od dana nastanka, prijave… (konkretno prije 9 mjeseci). Kako se regulira uklanjanje šteta koje su nastale na kućama, "zaflekane" fasade, umrljani prozori, oštećeni naplatci, gume, ovjes…? Kome se obratiti i tko je taj koji treba udarne rupe sanirati i platiti obeštećenje građanima?

Kako je jučer ova akcija Prometnih redara izazvala veliku uzbunu, kako postoji sijaset nerazjašnjenih pitanja… tako Vas molimo da nam čim žurnije odgovorite.

Pozdravljamo Vas i očekujemo odgovore,

Vaši Trnjani.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.