Raspala se talijanska koalicijska vlada

Zbog svađe oko plana potrošnje više od 200 milijardi eura koje je EU namijenio za oporavak talijanskog gospodarstva, čelnik stranke Italia Viva Mateo Renzi uskratio je podršku talijanskoj koalicijskoj vladi. Talijanski premijer Giuseppe Conte time je izgubio potrebnu većinu u parlamentu.

Raspala se talijanska koalicijska vlada Unsplash
15. 1. 2021

Bivši talijanski premijer i čelnik male stranke Italia Viva Matteo Renzi otvorio je put novoj političkoj krizi u Italiji nakon što je uskratio podršku koalicijskoj vladi premijera Giuseppea Contea i povukao dvije svoje ministrice iz kabineta.

Riječ je o ministrici poljoprivrede Teresi Bellanovi i ministrici za obitelj Eleni Bonetti, a ostavku je dao i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Ivan Scalfarotto.

To znači da je Conteova vlada izgubila većinu u parlamentu i da aktualni talijanski premijer mora naći novu većinu u parlamentu ili podnijeti ostavku. Naime, preostale stranke Conteove koalicijske vlade (pokret Pet zvjezdica, Demokratska stranka, Talijanska ljevica) nemaju većinu u gornjem domu, a vjerojatno i u zastupničkom domu.

Renzi je kao razlog za povlačenje svojih ministrica iz vlade naveo Conteov plan potrošnje više od 200 milijardi eura koje je Europska unija obećala za oporavak oslabljenog talijanskog gospodarstva.

Prolazimo kroz veliku političku krizu. Suočeni smo s opasnostima povezanim s pandemijom. Naša je odgovornost da se ovi problemi riješe, a ne da se sakriju”, istaknuo je Renzi u srijedu.

Conte bi u novim okolnostima mogao zatražiti glasovanje o povjerenju vladi u parlamentu nadajući se da će dobiti dovoljan broj glasova u oporbi kako bi nadoknadio odlazak Renzijeve stranke.

Ako ne uspije osigurati novu većinu, talijanski predsjednik Sergio Matarella vodit će pregovore s drugim strankama kako bi pronašao političko rješenje koje može uključivati vladu nacionalnog jedinstva.

Ako se ne postigne dogovor, Matarella će morati raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore, što se smatra manje vjerojatnom opcijom.

Redovni parlamentarni izbori trebali bi se u Italji održati tek 2023. godine.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.