U Italiji buknula žestoka rasprava o uvođenju obveznog cijepljenja protiv koronavirusa

U Italiji je buknula žestoka rasprava o mogućem uvođenju obveznog cijepljenja ako se u idućih nekoliko mjeseci pronađe cjepivo protiv koronavirusa.

U Italiji buknula žestoka rasprava o uvođenju obveznog cijepljenja protiv koronavirusa Pixabay
12. 8. 2020

Bivši talijanski premijer Matteo Renzi, koji je bio na čelu talijanske vlade od 2014. do 2016., pokrenuo je akciju prikupljanja potpisa za uvođenje obveznog cijepljenja protiv koronavirusa. Tim je potezom reagirao na izjavu aktualnog talijanskog premijera Giuseppea Contea koji je tijekom prošlog vikenda naglasio da se u Italiji neće uvoditi obvezno cijepljenje protiv covida-19 ako se pronađe cjepivo. “Ne smatram da cjepivo protiv covida-19 mora biti obvezno, ali ono mora biti dostupno svima”, izjavio je tada Conte.

S druge strane, bivši talijanski premijer Renzi mu je uzvratio da “cijepljenje mora biti obvezno za sve Talijane ako se cjepivo protiv covida-19 pojavi na tržištu”. “Zbog covida-19 smo u Italiji dva mjeseca imali zabranu kretanja. Ako se sada pronađe cjepivo, hoćemo li Talijanima dati slobodu da odluče hoće li se cijepiti ili ne? Pa, vi se sigurno šalite“, poručio je Renzi koji je tijekom proteklih godina vodio i kampanju protiv antivakserskog pokreta u Italiji.

Renzijeva je izjava izazvala burnu raspravu u talijanskoj javnosti. Mnogi mu predbacuju da krši ustav i da na nedemokratski način žele sve Talijane prisiliti na cijepljenje.

U rimskoj bolnici Lazzaro Spallanzani će se od 24. kolovoza testirati cjepivo protiv koronavirusa na ljudima. Za testiranje se prijavilo oko 3000 dobrovoljaca, ali će u prvoj fazi testiranja sudjelovati samo njih 90 koji će zauzvrat dobiti 700 eura.

Dobrovoljci će pripadati dobnim skupinama između 18 i 55 te između 65 i 85 godina. Uvjet za sudjelovanje u testiranju je da se osobe nisu zarazile koronavirusom te da u proteklih nekoliko mjeseci nisu podvrgnute kliničkim testiranjima.

Cjepivo koje će se testirati u rimskoj bolnici razvile su i patentirale biotehnološka tvrtka ReiThera sa sjedištem u Castelromanu kod Rima, tvrtka Leukocare iz Minhena te tvrtka Univercells iz Bruxellesa.

Proizvodnja bi trebala početi nakon testiranja, a predstavnici triju tvrtki izjavili su da preventivno cjepivo protiv koronavirusa potiče proizvodnju antitijela i aktivnost imunoloških stanica.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.