Prva doza Astra, druga Pfizer? Zašto ne! "Veliki sam pristaša miješanja cjepiva, tako dobivamo najbolje od Astre i najbolje od Pfizera!"

Smiju li se miješati cjepiva? Zbog ugrušaka u krvi rizični se sve više ne žele cijepiti AstraZenecom, čak ni oni koji su primili prvu dozu. Sve je više onih koji nakon Astre dobivaju Pfizer. Smiju li se mješati cjepiva? Zhou Xing, profesor u McMaster imunološkom istraživačkom centru u Hamiltonu tvrdi: - "Kombinacijom cjepiva mogli bismo proširiti arsenal odgovora imunološkog sustava kako bi mogao bolje i brže učiti suočavanje s novim mutantima. Bitno je bilo saznati koliko dobro (ili možda čak i bolje) imunološki sustav reagira ako smo cijepljeni različitim vrstama cjepiva. Profesor Xing smatra da bi kombiniranje cjepiva moglo ponuditi ljudima blagodati oba cjepiva i na taj način pružiti bolju zaštitu nego što bi se očekivalo ako se cijepe dva puta istom vrstom cjepiva. Alan Bernstein, predsjednik Kanadske istraživačke organizacije, slaže se s profesorom Xingom, ali dodaje da bi također trebalo razmotriti nove i nove inačice virusa, što bi na kraju moglo potkopati zaštitu koju nude postojeća cjepiva. AstraZenece prije nego što su započeli razgovor o izuzetno rijetkim komplikacijama krvnih ugrušaka nerado se ponovno cijepe AstraZenecom. Kad bi mogli dobiti drugu vrstu cjepiva, takve bi vrste rezerva mogle otpasti

Prva doza Astra, druga Pfizer? Zašto ne! "Veliki sam pristaša miješanja cjepiva, tako dobivamo najbolje od Astre i najbolje od Pfizera!" Gerd Altmann from Pixabay
19. 5. 2021

Napisao: Borut Černelić

Foto: Gerd Altmann from Pixabay

U Velikoj Britaniji pokrenuta je studija u kojoj je sudjelovalo 800 dobrovoljaca. Neki su primili dvije doze AstraZenece ili Pfizera, dok su drugi primili jednu dozu jedne, a zatim drugu dozu druge cjepiva. Bitno je bilo saznati koliko dobro (ili možda čak i bolje) imunološki sustav reagira ako smo cijepljeni različitim vrstama cjepiva. Volonterima se redovito daju uzorci krvi kako bi provjerili prisutnost antitijela i imunološkog odgovora, a rezultati studije bit će poznati u roku od mjesec dana. Kombiniranje cjepiva (umjesto inzistiranja na istoj vrsti sekvencijalnog cijepljenja) ima brojne prednosti. Uz rješavanje logističkih dilema u vrijeme kada nisu sva cjepiva dostupna uvijek i svugdje, znanstvenici se prvenstveno nadaju da će potvrditi pretpostavku da kombiniranje cjepiva pruža bolju zaštitu za pojedinca. Zhou Xing, profesor u McMaster imunološkom istraživačkom centru u Hamiltonu, više je nego uvjeren u ovo drugo. Budući da različite vrste cjepiva imaju različite učinke na imunološki sustav, on vjeruje da bi kombiniranje cjepiva za borbu protiv živog virusa učinilo neprimjereno više.
Iako se Pfizer i Moderna temelje na novoj tehnologiji cijepljenja koja koristi RNA informacije za poticanje stvaranja antitijela (tj. prva linija obrane od virusa), AstraZeneca pokreće vrlo učinkovit odgovor u proizvodnji T stanica, što je kritična sekundarna obrana tijela. ako virus uspije izbjeći antitijela). T-stanice "ubojice" identificiraju zaražene stanice i uništavaju ih. Očekuje se da će rezultati britanske studije biti dostupni u sljedećih nekoliko tjedana. Pokazat će je li kombiniranje cjepiva bolje od povišenja doze s istom vrstom cjepiva. "Nadam se da ćemo tada moći brzo započeti s heterolognom strategijom kombinacije cjepiva."
U kanadskoj provinciji Quebec zdravstvene vlasti već se suočavaju s dilemom hoće li starije osobe koje su primile cjepivo Moderna koje im je ovih dana ponestalo cijepiti Pfizerom na oporavak. Alan Bernstein, predsjednik Kanadske istraživačke organizacije, slaže se s profesorom Xingom, ali dodaje da bi također trebalo razmotriti nove i nove inačice virusa, što bi na kraju moglo potkopati zaštitu koju nude postojeća cjepiva. Bernstein je nastavio kako bi kombiniranje cjepiva moglo pomoći u prevladavanju problema.

"Neki ljudi koji su primili prvu dozu AstraZenece prije nego što su započeli razgovor o izuzetno rijetkim komplikacijama krvnih ugrušaka nerado se ponovno cijepe AstraZenecom. Kad bi mogli dobiti drugu vrstu cjepiva, takve bi vrste rezerva mogle otpasti. Fleksibilnost je također izuzetno važna, kaže Bernstein.

"Što prije cijepimo sve s dvije doze cjepiva, prije ćemo svi biti zajedno bolje zaštićeni."

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.