BioNTech će EU-u do kraja godine isporučiti 12,5 milijuna doza svog cjepiva protiv covida-19

Njemačka biotehnološka tvrtka BioNTech iz Mainza i njezin američki partner Pfizer namjeravaju Europskoj uniji do kraja ove godine isporučiti 12,5 milijuna doza svog cjepiva protiv covida-19.

BioNTech će EU-u do kraja godine isporučiti 12,5 milijuna doza svog cjepiva protiv covida-19 Unsplash
23. 12. 2020

S obzirom na to da pacijenti to cjepivo moraju dobiti u dvije doze u razmaku od tri tjedna, ta će količina biti dovoljna za cijepljenje 6,25 milijuna građana Europske unije.

Član upravnog odbora BioNTecha Sean Marett izjavio je u utorak na virtualnoj konferenciji za novinare da će zemlje članice Europske unije dobiti cjepivo u roku od pet dana.

BionTech je napomenuo da zajedno s Pfizerom do kraja ove godine namjerava proizvesti ukupno 50 milijuna doza svog cjepiva, a 2021. godine ta će se brojka popeti i na 1,3 milijarde doza.

Europska komisija dala je u ponedjeljak uvjetno odobrenje za BioNTechovo i Pfizerovo cjepivo. Riječ je o prvom cjepivu protiv covida-19 koje je odobreno na području Europske unije.

Cjepivo je dobilo zeleno svjetlo nakon pozitivne znanstvene preporuke koja se temelji na procjeni njegove sigurnosti, učinkovitosti i kvalitete koju je provela Europska agencija za lijekove (EMA), a podržale su ga države članice.

Danas priči o europskom uspjehu dodajemo važno poglavlje. Odobrili smo prvo sigurno i učinkovito cjepivo protiv bolesti covid-19. Uskoro će stići i druga cjepiva. Cjepivo koje je danas odobreno bit će dostupno svim državama članicama EU-a u isto vrijeme i po istim uvjetima. Najavljeni europski dani cijepljenja također će biti veliki trenutak jedinstva. To je dobar način završetka ove teške godine i okretanja nove stranice u borbi protiv pandemije. Svi smo u ovome zajedno”, izjavila je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Službeni zahtjev BioNTecha i Pfizera za uvjetno odobrenje za stavljanje cjepiva u promet podnesen je 1. prosinca. U tom trenutku već je bila u tijeku analiza njihovih podataka u okviru tzv. “kontinuiranog preispitivanja” koje je EMA započela 6. listopada.

BioNTechovo i Pfizerovo cjepivo temelji se na tehnologiji mRNK (glasnička RNK, engl. “messenger RNA”, mRNA). Ona omogućuje stanicama da stvaraju neškodljive fragmente virusnih bjelančevina koje ljudsko tijelo upotrebljava za stvaranje imunološkog odgovora kako bi se oduprlo u slučaju kasnije zaraze prirodnim putem ili se borilo protiv bolesti.

Kad osoba primi cjepivo, njezine stanice pročitaju genetske upute i stvaraju fragmente “bjelančevine šiljastih izdanaka virusa” (engl. „spike protein”), tj. bjelančevine koja se nalazi na vanjskoj površini virusa i koju virus upotrebljava za ulazak u tjelesne stanice, replikaciju i izazivanje bolesti. Imunološki sustav tu bjelančevinu potom tretira kao stranu bjelančevinu i stvara prirodnu obranu protiv nje, odnosno antitijela i T-stanice.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.