Protesti u Poljskoj, pobačaj će ubuduće biti dopušten samo u slučaju silovanja, incesta ili ako su zdravlje i život majke ugroženi

 U Poljskoj je uhićeno 15 osoba tijekom prosvjeda protiv najnovijeg pooštravanja zakona o pobačaju, izvijestila je poljska policija u petak.

Protesti u Poljskoj, pobačaj će ubuduće biti dopušten samo u slučaju silovanja, incesta ili ako su zdravlje i život majke ugroženi Twitter
23. 10. 2020

Fotografija: Twitter

Uhićenja u Poljskoj tijekom prosvjeda protiv pooštravanja zakona o pobačaju. U četvrtak navečer su se stotine poljskih građana okupile ispred središnjice konzervativne vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) kako bi prosvjedovali protiv odluke Ustavnog suda koji je u četvrtak presudio da je pobačaj u slučaju fetalnih defekata protuustavan.

To znači da će pobačaj u Poljskoj ubuduće biti dopušten samo u slučaju silovanja, incesta ili ako su zdravlje i život majke ugroženi, čime se ta zemlja približila gotovo potpunoj zabrani pobačaja.

Većinski katolička Poljska ima jedan od najstrožih zakona o pobačaju u Europi. Kritičari ističu da je Ustavni sud donio odluku u ime vladajuće stranke. Iako je taj sud službeno neovisan, većinu sudaca imenovao je upravo PiS. Vladajuća stranka, s druge strane, niječe bilo kakav utjecaj na presudu Ustavnog suda. Aktivisti, koji se zalažu za pravo na pobačaj, upozoravaju da Poljakinje nisu imale pristup tom zahvatu čak i u slučajevima kad je on bio potpuno legalan. Mnogi liječnici koriste svoje zakonsko pravo da odbiju napraviti pobačaj zbog svojih vjerskih uvjerenja. Neki su izjavilli i da ih njihovi nadređeni na to prisiljavaju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.