Orban je mala beba prema Morawieckom! Sprema se Polex! - Putin će biti sretan nakon vašeg govora, poručio je Europski parlament te ispekao poljskog premijera na žaru

Europa je na klimavim nogama, a jučer su zaiskrile možda do sada i najjače munje nakon Brexita. Vladajuće globalističke strukture koje objedinjuju stranke na vlasti, udružene u EPP te sistemske socijaldemokratske i liberalne stranke žestoko su oplele po Tadeuszu Morawieckom, simbolom Europe koja želi promjene i koje se ne odriču nacionalnog suvereniteta. Bit će zanimljivo promatrati što će se događati u budućnosti, jer suverenisti poput poljskog premijera, Francuskinje Marine Le Pen, Talijana Mattea Salvinija, Mađara Viktora Orbana, pa i Slovenca Janeza Janše... jačaju. Angela Merkel se povukla, Orban je napustio EPP, na dobrom je putu i Morawiecki, Janša je sve žešći, Emannuel Macron sigurno pada... Sebastian Kurz je pao.

Od postojećih EPP-ovaca koji brane ovakvu jedinstvenu i globalističku EU među najpoznatijima je sad ostao Andrej Plenković. Kakva će to samo borba biti i u budućnosti.

Lako je moguće da već uskoro vidimo jednu sasvim drukčiju Europu. EPP se grčevito trudi zadržati status quo, no promjene i u samom EU parlamentu ukazuju da se brdo valja. Donosimo ono najvažnije o čemu se jučer i prekjučer govorilo u EP, s napomenom da bi Europa već danas bila bitno drukčija da su kojim slučajem Brexitovci odlučili rušiti ovakvu Europsku uniju kakvu poznajemo, iznutra. Donosimo izvještaj poljskog oko.pressa koji je na dijametralno suprotnim pozicijama od Tadeusza Morawiekog i koji se zalaže za Europu kakvu do sada poznajemo. Zanimljivo, od tri zastupnika iz Hrvatske, Freda Matića, Ivana Vilibora Sinčića te Mislava Kolakušića, prenijeli su misli jedino ovog posljednjeg.

https://oko.press/putin-ucieszy-sie-po-pana-przemowieniu-europarlament-bezlitosnie-zgrillowal-morawieckiego/

Orban je mala beba prema Morawieckom! Sprema se Polex! - Putin će biti sretan nakon vašeg govora, poručio je Europski parlament te ispekao poljskog premijera na žaru Frederic MARVAUX Copyright © European Union 2021 - Source : EP
20. 10. 2021

- "Gospodin se ne boji gubitka suvereniteta, nego gubitka vlastite moći", rekao je Morawieckom španjolski konzervativac Esteban Gonzáles Pons. U raspravi nakon presude Ustavnog suda, šef poljske vlade mogao je računati gotovo isključivo na potporu nacionalističkog desnog krila. Ostali europarlamentarci nisu ga štedjeli. Europski parlament održao je 19. listopada raspravu o stanju vladavine prava u Poljskoj - započetu nakon presude Ustavnog suda od 7. listopada 2021. godine.

Podsjetimo, Ustavni sud Julije Przyłębske presudio je da je tumačenje članaka 1. i 19. Ugovora o Europskoj uniji od strane Suda Europske unije u presudama o neovisnosti sudstva protivno Ustavu Poljske. Tako je Ustavni sud potkopao ključno načelo funkcioniranja EU - primat prava EU -a nad nacionalnim pravom, a vladajuća poljska stranka otvorila je vrata za ignoriranje presude CJEU -a i za napuštanje prostora pravnog poretka EU-a.
Raspravu je otvorila čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen. Stav Poljske iznio je premijer Mateusz Morawiecki. Rasprava je trajala više od četiri sata. Glasanje nakon rasprave o rezoluciji održat će se u četvrtak, 21. listopada 2021.


Von der Leyen: Poljska, vi ste u srcu Europe


Ursula von der Leyen počela je podsjećajući da je prije 40 godina komunistički režim uveo vojno stanje, tijekom kojeg su aktivisti Solidarnosti bili zatvoreni. "Željeli su slobodu, slobodu govora, medije, prestanak korupcije, neovisnost pravosuđa, slobodne izbore", rekao je čelnik Europske komisije.

“Nedavna presuda Ustavnog suda dovodi mnoge od ovih stvari u pitanje (...) Poduzeli smo dosta akcija, vodili smo dijalog, ali situacija se pogoršava. To nije samo naše mišljenje, već i mišljenje CJEU -a i ESLJP -a ”.


Von der Leyen je izjavila kako presuda Ustavnog suda Poljske podriva temelje EU, izravno je pitanje njezina jedinstva i načela međusobnog povjerenja. "Ovo je prvi put da je nacionalni sud utvrdio da su ugovori EU -a u suprotnosti s nacionalnim ustavom", istaknula je. Dodala je kako je presuda izravno povezana s neovisnošću sudstva, što je uvjet prava na pravično suđenje za sve građane.


"Ako se zakon EU -a drugačije primjenjuje u Grenoblu, a drugačije u Gdańsku, to znači da građani EU -a neće biti jednaki", upozorila je Ursula Von der Leyen.


Čelnica Europske komisije naznačila je tri načina rješavanja ove situacije, okarakteriziravši poljski postupak kršenja pravila EU:

1. Korištenje uvjetovanja i drugih financijskih alata ("Ovo su milijarde europskih poreznih obveznika. Moramo zaštititi proračun EU -a od kršenja vladavine prava")


2. Članak 7. ("To je moćno oruđe i moramo mu se vratiti").


3. Također je dodala da Ustavni sud, koji je osporio ugovore, nije u svjetlu čl. 7 smatra nezavisnim sudom. Konačno, von der Leyen pozvala je Poljsku da riješi situaciju te se pozvala na ostavštinu Ivana Pavla II., Lecha Wałęse, koji je zajedno sa sindikalistima doveo do pada režima i Lecha Kaczyńskog, koji je usvojio europske vrijednosti ratifikacijom Lisabonskog ugovora.


“Poljska, ti si i uvijek ćeš biti u srcu Europe. Živjela Poljska, živjela Europa ”, rekla je na poljskom Ursula Von der Leyen


Morawiecki: Polexit je laž


Morawiecki je svoj govor podijelio u nekoliko dijelova. Nije započeo s pravosuđem i presudom Ustavnog suda, već s raspravom o najvažnijim izazovima s kojima se EU suočava: socijalne nejednakosti, inflacija, povećani troškovi života, useljavanje i energetska kriza.
Tada je počeo govoriti o činjenici da Poljska ima koristi od integracije zbog trgovine, ali ona sama "nije došla praznih ruku", jer od proširenja Unije imaju koristi i poduzetnici iz Njemačke, Francuske, Nizozemske...
Morawiecki je plivao po temama sa sloganima. S jedne strane, govorio je o tome kako su Poljska i baltičke države brane granice EU -a od useljavanja, a "zahvaljujući" projektima Nordstream 2 i potpori "poreznim oazama" od strane nekih zemalja zajednice.
Tek nakon 10 minuta prešao je na temu vladavine prava, napomenuvši odmah da je Poljska napadnuta na nepravedan i pristran način, koristeći "jezik financijske ucjene". Odmah nakon ovih komentara, osvrnuo se na način na koji su se Poljaci borili protiv nacista tijekom Drugog svjetskog rata, a zatim srušili komunizam.


"Svatko različito shvaća vladavinu prava", rekao je poljski premijer.

Naveo je katalog obilježja zemlje koja poštuje zakone, završavajući poštivanjem hijerarhije pravnih akata. “Pravo EU -a je ispred nacionalnog prava na razini akta. Ovo načelo vrijedi u svim zemljama EU -a, ali ustav ostaje vrhovni zakon. Ako institucije EU -a premaše njihove nadležnosti, moramo reagirati ”, kazao je Morawiecki i dodao da su države članice povjerile mnoge nadležnosti u ugovorima, ali ne sve.
Mateusz Morawiecki je zatim citirao nekoliko presuda ustavnih sudova drugih država članica, koji su također kritizirali postupke CJEU -a ili komentirali hijerarhiju pravnih akata. Premijer je između ostalog naveo presude iz Francuske, Danske i Njemačke.


“Također čujem glasove da su se neke od ovih presuda ticale drugih slučajeva manjeg opsega. Istina je - svaki sud uvijek se odnosi na nešto drugo. Ali - zaboga! - imaju jednu zajedničku stvar: potvrđuju da nacionalni ustavni sudovi priznaju njihovo pravo na reviziju. Pravo na kontrolu! Samo ovo i toliko! " Tvrdio je dalje. I opet je spomenuo nedostatke EU-a, poput neučinkovitog procesa donošenja odluka, nejasnoća vezanih za energetsku transformaciju i fenomen demokratskog deficita.
Također je oštro kritizirao tzv sudski aktivizam.

“Danas je ovaj proces dosegao takvu fazu da morate reći STOP. DA europskom univerzalizmu, NE europskom centralizmu ”, apelirao je. "Živjela Poljska, živjela Europska unija suverenih država, živjela Europa, najveće mjesto na svijetu!" - završio je Mateusz Morawiecki.


Mateusz Morawiecki je govorio gotovo 40 minuta, iako je za njega bilo predviđeno samo pet minuta. Tijekom govora više puta mu je ukazano na protok vremena. Bez efekta. Moderatori rasprave naglasili su da bi dopuštanje takvog odgode trebalo tretirati kao znak dobre volje institucija EU -a.


Što je s Disciplinskom komorom, premijere?


Andrzej Halicki (Građanska platforma, EPP), koji je bio prvi poljski europarlamentarac koji je govorio, pitao je o detaljima: - Hoće li Disciplinsko vijeće biti likvidirano i hoće li vlada vratiti suspendirane suce na suđenje? Tim se pitanjima pridružio i Radosław Sikorski.
"Ne želimo da Poljska bude simbol kršenja zakona, podjela i mržnje", rekla je Sylwia Spurek. Robert Biedroń je pak podsjećao na izjave političara iz PiS-a protiv EU, kao i na one o "zamišljenoj zajednici" i "okupatorima". "Lech Kaczyński pada u grob kad čuje što ste učinili s EU -om", dodao je. Łukasz Kohut je tijekom govora usporedio premijera s Pinokioom, a kasnije mu je uručio njegovu figuricu.
Leszek Miller rekao je da Mateusz Morawiecki zvuči kao Nigel Farage, koji je već 2000. zaprijetio da će se EU pretvoriti u super-državu koja će oduzeti identitet i suverenitet njezinim državama članicama.


Na putu ste Brexita, Putin je sretan


U raspravi su se svako malo pojavile usporedbe s brexitistima.


“Kad sam vas slušao, čuo sam Nigela Faragea. Gospodin dovodi u pitanje ugovore. Gospodin se ne boji gubitka suvereniteta, već gubitka vlastite moći ”, rekao je Esteban Gonzáles Pons iz EPP -a Morawieckom.

“Možete osporiti pravo i nadležnosti EU -a, ali ne i ugovore. Ovo je put do Brexita. Vi predlažete ustavni Brexit (...) Poljska je i prije vas bila velika nacija. I bit će to nakon vas i vaše zabave ”.


Guy Verhofstadt također je objasnio jedinstvenost presude poljskog Ustavnog suda:
„Zašto uopće niste govorili o presudi Ustavnog suda? Utvrđeno je da čl. 1 i čl. 19 nisu u skladu s poljskim ustavom. Na ovo se svodi ova presuda. Te ste dvije odredbe prihvatili 2004. godine Lisabonskim ugovorom (...) člankom 1. i čl. 19 su isti razlozi zašto su Brexiteri napustili EU. "
Verhofstadt je naglasio kako niti jedan ustavni sud do sada nije osporio ugovore na sličan način, unatoč tvrdnjama premijera Morawieckog. Na kraju se osvrnuo i na povijest Poljske, uspoređujući aktualne događaje s padom i nestankom zemlje s karte svijeta krajem 18. stoljeća zbog "loše vlade i elita koje odbacuju suvremeni ustav". Također je preporučio Morawieckom da pročita Ludilo moći Barbare Tuchman.
“Sve počinje jednom odlukom, pa drugom, drugom, pa dovodi do pada. Ne žele to ljudi, već ego velikih igrača koji ne razmišljaju o tome kakvu će katastrofu donijeti na kraju ove priče. (...) Molimo vas da se povučete iz ovih glupih odluka, da prekinete ovaj marš da ga odbijete ”, poticao je Verhofstadt.


“Pratite Cameronovu cestu, ukrcali ste se na vlak ucjene i populizma. Nije uspio sići na vrijeme, još uvijek možete, prije nego što stigne do posljednje postaje ”, rekao je Adrian Vazquez Lazara.


"Poljaci hodaju poput mjesečara prema polexitu protiv volje poljske nacije" - Moritz Körner (Obnovimo Europu).
“Putin će biti zadovoljan nakon vašeg govora. Htio bi slabiju, podijeljenu, svadljivu Europu ”, istaknuo je Manfred Weber.
Terry Reintke: „Putin otvara šampanjac. Vidimo mnoge sličnosti u onome što rade vaša i Putinova vlada. '


"Nećete potisnuti Poljsku iz EU"


Ryszard Legutko (PiS, EKR) izjavio je da se Hladni rat vodi protiv Poljske. Dodao je kako je pod Timmermansom i Junckerom "EK postala politička i arogantna institucija". Također se požalio na dominaciju lijevog krila u EU -u: "Da je Bruxelles želio da dva plus dva budu pet, vjerojatno bi to bilo izglasano."
Patryk Jaki usredotočio se na ponavljanje da su iste kazne kao i one poljskog Ustavnog suda izrečene i u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj i Rumunjskoj. Na kraju je citirao i francuskog filozofa Jean Jacquesa Rousseaua: „Ne slijedite Europu slijepo, jer na kraju ovog puta postoji samo novac. Volite slobodu, uvijek ste je najbolje branili ”.


Na kraju debate, riječ je uzela i Beata Szydło: - “Nećete potisnuti Poljsku iz EU -a, jer je to volja Poljaka. Vrijeme je da okončate laži i teze koje ste ovdje iznijeli. "Bivši premijer rekao je da su Poljaci godinama prolijevali svoju krv za dobrobit drugih nacija. Sada pak vlada PiS -a provodi socijalnu politiku i ima velike gospodarske rezultate. „Što se tu promijenilo? Tvrdi konzervativizam - uvijek isti i uvijek isti. Laži, rekla je.
“Sramim se onih europarlamentaraca koji su odavde napali vlastitu zemlju. Ali ovo je hihotanje povijesti - najčešće dolaze iz socijalističkih sustava ili privatiziraju našu nacionalnu imovinu ”, dodala je.


Podrška euroskeptika i ekstremne desnice


Tijekom rasprave bilo je relativno mnogo glasova podrške euroskeptika iz skupina Tożsamość i Demokracja i ECR-a, ali prije svega zastupnika u Europskom parlamentu.
- „Poljaci su taoci Komisije koja želi izvršiti financijski pritisak na Poljsku. Vaši protivnici ne traže istinu, oni žele javno priznanje. Ovo podsjeća na staljinistički proces. Razlozi su u tome što vaša zemlja odbacuje migracije, federalizam EU -a ”, obratila se Mateuszu Morawieckom Nicolas Bay iz Francuske nacionalne unije, Marine Le Pen.


"Poljski ustavni sud konačno je pokazao gdje EU pripada", dodao je, iako nije komentirao kako se ova deklaracija odnosi na izjave poljskog premijera da je Francuska bila jedna od preteča sličnih presuda. Bayov govor završio je pohvalom divne poljske nacije, podsjećanjem na obranu Beča i borbu protiv totalitarizma. "Vi sada branite vrijednosti, nemojte odustati", apelirao je na premijera Morawieckog.


Mislav Kolakušić, hrvatski nezavisni zastupnik, usporedio je raspravu s drugim suđenjem, ovaj put kafkijanskim. "Poljaci su se borili protiv komunizma, fašizma, a sada i protiv novih oblika nasilja (...) Prestanite davati lekcije ponosnom poljskom narodu."


“Kad govorimo o poruci za liberale, trebala bi biti: molimo vas da prestanete pronalaziti nove razloge da ih Poljaci i Mađari grde i kažnjavaju. Europska vladavina prava o kojoj govorite alternativno je sredstvo kontrole, nametanja liberalne agende u zemljama kojima vladaju konzervativne vlade u srednjoj i istočnoj Europi. U ime konzervativnih slovačkih građana, oni mogu reći da izjavljujemo svoju punu podršku ”, rekao je Milan Uhrik, nesvrstani europarlamentarac, aktivist ekstremno desne Narodne stranke Naša Slovačka.
Miroslav Radačovský, koji dolazi iz iste stranke, redom je ustvrdio da je pročitao presudu Saveznog ustavnog suda i presudu poljskog Ustavnog suda i da ne vidi nikakvu razliku među njima. "Isti su i nekako nemamo problem s njemačkim jezikom."
"Zapadna elita nas je odvezla u SSSR, pa znamo za što su sposobni", rekao je Tamás Deutsch, mađarski europarlamentarac iz Fidesza. Kao suvremene činove elite, između ostalih, spomenuo je pitanja vezana uz COVID-19 i imigraciju.
Glasovi euroskeptika koji podržavaju PiS nisu ostali bez komentara.
“Poljska vlada se radikalizirala. Molimo provjerite koje saveznike imate u ovoj prostoriji? " - upitao je poljskog premijera Daniel Freund iz njemačkog Zelenih. „Gospođo von der Leyen, gdje smo mi? Ako ne reagiramo, uskoro nećemo imati mnogo za skupiti! "


Povjerenstvo mora djelovati, zaustaviti sredstva!


Pozivi Komisije na djelovanje zapravo su bili mnogo snažniji. Mnogi europarlamentarci izravno su zatražili novčane kazne za Poljsku.
Valérie Hayer (Obnova Europe): “Poljska vlada podređuje pravosuđe sebi, kao u sovjetsko doba. Vrijeme je da se kaže neka prestane nekažnjivost, PiS ne radi ništa drugo nego potkopava osnovna demokratska načela. Gospođo von der Leyen, vaša je odgovornost.
“Komisija je pasivna, situacija se ne mijenja. Vrijeme je za lijepe govore, nešto poduzmite, gospođo von der Leyen.
Prestanite se obraćati autoritarnim vlastima. Politika vaše vlade ne bi se trebala financirati europskim novcem ”, rekao je Martin Schirdewan (GUE / NGL).
Tom Vandenkendelaere (EPP): "Ne možete dodatno plaćati autoritarnoj vlasti u Poljskoj."
Malik Azmani rekao je kako bi Komisija trebala jednostavno odbiti poljski plan oporavka, Birgit Sippel (S&D) pozvala je na "daljnju blokadu FO -a i pribjegavanje mehanizmu uvjetovanja".


Ovdje smo zajedno za poljske građane


U raspravi se, međutim, politička volja poljske vlade razlikovala od težnji građana. Prisjećene su scene s demonstracija protiv polexita, koje su se u nedjelju, 10. listopada, održale u desetinama poljskih gradova.
Iratxe García Pérez (S&D): “Poljska je mnogo više od PiS -a, Mađarska je više od Orbana. Ljudi ove zemlje pate. Nećemo ih napustiti, zajedno smo u ovome (...) Prošlog smo tjedna tijekom demonstracija vidjeli pravo lice Poljske ”.
"Većina poljskih građana ne slaže se s vama, pokazali su to prošlog vikenda", rekao je premijer Morawiecki Terry Reintke. “Ne bismo trebali razgovarati ovdje. Trebali biste razgovarati i slušati svoje građane, suce, tužitelje ”.
“Nisi ti protiv nas. Poljska je oduvijek bila dragulj EU. Moja generacija na Poljsku gleda, na primjer, na borbu protiv totalitarizma.
Ovo je zemlja u kojoj su sindikati srušili željeznu zavjesu, rekao je malteški europarlamentarac Robert Metsola (EPP). "Vidjeli smo za što su se demonstranti borili na ulicama."
Ramona Strugariu, rumunjska europarlamentarka Obnovimo Europu: „Apeliram na Poljake da ostanu na ulicama. I mi smo prije nekoliko godina izašli na ulicu i stajali koliko smo morali ”.
"Zašto vam je ova sićušna većina koju vaša vlada ima važnija od poljskih građana?" - upitao je Tomas Tobé (EPP).


Morawiecki na telefonu o sucima


Nakon tri sata rasprave, Mateusz Morawiecki je dobio priliku odgovoriti. Ovaj put nije prekoračio predviđenih pet minuta. Odbacio je sve optužbe za politiziranje pravosuđa. “Molim vas, pokažite mi jednu presudu koja je napisana na političkoj želji. Jedan!" Plakao je. Uputio je europarlamentarce da "njihove kolege iz PO -a, iz EPP -a, u vrijeme gospodina Tuska", izriču kazne na telefon.
Osvrnuo se i na pitanja o Disciplinskoj komori:
“Da, namjeravamo ga likvidirati, jer uvedeni mehanizmi nisu ispunili naša očekivanja. Nije bilo radnji protiv sudaca koji su presudili contra legem ”, ustvrdio je. I dodao je da i sami suci očekuju da će ova reforma bolje kontrolirati slične prekršaje.
Na kraju je dodao kako je 19. listopada važan dan, obljetnica ubojstva oca Jerzyja Popiełuszka. "Solidarnost, borba protiv solidarnosti , čiji sam član bio, borili su se za demokraciju, a neki koji su danas govorili sjedili su na potpuno drugoj strani."
Ursula von der Leyen, koja je ovaj put govorila nakon premijera Morawieckog, izjavila je da se njegovi argumenti nisu poboljšali.

“Potrebno je likvidirati Disciplinsko vijeće i vratiti nezakonito otpuštene suce na posao. Molim vas učinite to napokon ”, rekla je izravno Ursula Von der Leyen.


"Mislite, otpušteni suci mogu se vratiti sutra?" - upitao je Andrzej Halicki, čiji je drugi glas zaključio raspravu. Halicki je također ispravio riječi Morawieckog, objasnivši da se slučaj suca Milewskog ne tiče donošenja presude, već promjene datuma sastanka. Zbog čega mu je oduzeto radno mjesto i disciplinski premješten. Zatim se okrenuo premijeru: “S kim razgovarate? Meni, članu Solidarnosti i NZS -a? Imate prijatelje komuniste i na njih se oslanjate u centralizaciji. "


https://oko.press/putin-ucieszy-sie-po-pana-przemowieniu-europarlament-bezlitosnie-zgrillowal-morawieckiego/

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.