EU sankcije Poljskoj zbog soliranja! Europsko pravo je iznad nacionalnog, bit ćete kažnjeni ogromnom novčanom kaznom

- Zatražit ćemo financijske sankcije ako se situacija ne sredi do 16. kolovoza”, izjavila je popredsjednica Komisije Vera Jourova. Europska komisija je u utorak zatražila od Poljske da postupi po odluci Suda EU-a i suspendira aktivnosti Disciplinskog vijeća do 16. kolovoza, u suprotnom joj prijete financijske sankcije.

EU sankcije Poljskoj zbog soliranja! Europsko pravo je iznad nacionalnog, bit ćete kažnjeni ogromnom novčanom kaznom Twitter/Vera Jourova
21. 7. 2021

Fotografija: Twitter

- Pravo EU-a nadređeno je nacionalnom pravu. Sve odluke Suda EU-a su obvezujuće i o tome nema kompromisa”, izjavila je popredsjednica Komisije Vera Jourova.

“Zatražit ćemo financijske sankcije ako se situacija ne sredi do 16. kolovoza”, dodala je Jourova.

Sud EU-a je 14. srpnja naložio Poljskoj da odmah obustavi aktivnosti Disciplinskog vijeća, nove institucije osnovane u okviru reforme pravosuđa.

Sud EU-a je utvrdio da nepristranost i neovisnost novog Disciplinskog vijeća nisu dovoljno zajamčeni i da nema zaštite od izravnog ili neizravnog utjecaja izvršne i zakonodavne vlasti.

S tom se odlukom ne slaže poljski ustavni sud koji je ocijenio da privremena mjera koju je izdao  Sud EU-a nije u skladu s poljskim ustavom.

Odluku poljskog ustavnog suda da ne poštuje odluku Suda EU-a mnogi označavaju kao prvi korak prema mogućnosti izlaska Poljske iz EU-a.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.