Europska komisija pokrenula još jedan postupak protiv Poljske

Izvršno tijelo EU-a pokrenulo je četvrti postupak protiv Poljske zbog kontroverznih pravosudnih reformi koje provodi vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda.

Europska komisija pokrenula još jedan postupak protiv Poljske Pixabay
29. 4. 2020

Europska komisija pokrenula je u srijedu postupak protiv Poljske zbog novog zakona koji dopušta kažnjavanje sudaca koji kritiziraju pravosudne reforme u toj zemlji.

To je četvrti postupak koji izvršno tijelo EU-a pokreće protiv Poljske zbog kontroverznih pravosudnih reformi koje provodi vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS). 

Zbog novog zakona koji je stupio na snagu u veljači, Europska komisija je Varšavi uputila službenu opomenu, što je prvi korak u postupku povrede prava EU-a.

Poljska vlada je za odgovor dobila dva mjeseca, a ako to ne učini ili ako izvršno tijelo EU-a ne bude zadovoljno odgovorom, postupak se nastavlja slanjem obrazloženog mišljenja. Nakon toga, slijedi tužba pred Sudom EU-a.

Europska komisija smatra da zakon potkopava neovisnost poljskih sudaca i da nije kompatibilan s prvenstvom prava EU-a. Osim toga, sudovima se onemogućuje izravna primjena određenih odredbi prava Unije kojima se štiti neovisnost sudstva.

“Postoji očita opasnost da se odredbe o stegovnom režimu protiv sudaca mogu koristiti za političku kontrolu sadržaja sudskih odluka”, izjavila je potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova.

Dodala je da je to i europsko pitanje jer poljski sudovi primjenjuju europske zakone i jer suci iz drugih zemalja članica moraju imati povjerenje da poljski suci djeluju neovisno, dodala je.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.