Stručnjaci pozivaju: ne kupujte pasmine poput francuskog buldoga!

Kada čovjek stvara prirodu prema svojim mjerilima, ne može se dogoditi ništa dobro. Došao je trenutak kada određene pasmine više ne žive, nego samo žive.

Stručnjaci pozivaju: ne kupujte pasmine poput francuskog buldoga! Myléne from Pixabay
24. 8. 2023

Prije nekog vremena naš članak pod naslovom "Ne kupujte više pse, kao što je mops". Izuzetna popularnost ove pasmine dovela ju je na rub opstanka. Između 2007. i 2020., primjerice, u Velikoj Britaniji broj registriranih mopsova skočio je za više od 190 posto.

Gdje ima potražnje, ima i dosta slabe ponude i crnog tržišta.

Ovog puta stručnjaci su se javili s istom željom, istaknuli su pasminu francuski buldog. No mogli bismo istaknuti i mnoge druge pasmine, koje spadaju u t. ja brahicefalne pasmine (s udubljenim nosom). Za engleske buldoge, kojima je ekstremni uzgoj oduzeo čak i mogućnost prirodnog parenja (za to jednostavno fizički više nisu sposobni), vode se otvorene rasprave o zabrani pasmine.
 

Brahicefalne pasmine iznimno su popularne zbog svojih velikih očiju poput djeteta i općenito slatkog izgleda. Ekstremni uzgoj povećava sve ove poželjne osobine, a zanemaruje niz zdravstvenih problema (disanje, koža, oči, kralježnica) koje ove pasmine imaju.
 

Što je ovog puta motiviralo stručnjake? Britanska organizacija Hope Rescue prihvatila je 38 francuskih buldoga iz ekstremnog uzgoja u izrazito lošem zdravstvenom stanju. Mnogima od njih bila je potrebna kirurška pomoć. "Još jednom pozivamo javnost da dvaput razmisli prije nego što kupi psa s ekstremnim osobinama. Ovo samo potiče potražnju nevaljanih uzgajivača i doživotnu patnju ovih pasa." Još jednom – odlučite se za kupnju psa od odgovornog uzgajivača ili udomljavanje iz skloništa.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.