Zabrana uzgoja cavaliersa i britanskih buldoga u Norveškoj zbog ozbiljnih zdravstenih i genetičkih problema

Norveška je objavila zabranu uzgoja britanskih buldoga i "kavalira kralja Charlesa", koji po novom zakonu spadaju u neetički uzgoj, koji je sada također protuzakonit
 

Zabrana uzgoja cavaliersa i britanskih buldoga u Norveškoj zbog ozbiljnih zdravstenih i genetičkih problema Paweł Kenar / Pixabay
9. 2. 2022

Vijest je objavilo Norveško društvo za zaštitu životinja, dodajući kako se bolesni psi desetljećima uzgajaju ilegalno, pa je hitno bio potreban zakon kojim bi se preciziralo koje se pasmine ne smiju uzgajati. Izmjenu zakona opisali su kao "prvu i prioritetnu pobjedu naših pasa".

 
Ashild Roaldset, direktor Norveške zaštite životinja, kazao je: “Zdravstveni problemi buldoga koje je stvorio čovjek poznati su od ranog 20. stoljeća. Ova se presuda trebala dogoditi prije nekoliko godina."

Društvo je uspješno dokazalo da je povijest selektivnog uzgoja dovela do toga da nijedna životinja ove dvije pasmine ne može biti kategorizirana kao "zdrava", što znači da etičko korištenje ovih životinja za daljnji uzgoj nije moguće.

Konačnu odluku donio je tim u sastavu suca, veterinara i genetičara. Najavili su da se zabrana neće odnositi na uzgajivače koji žele riješiti zdravstvene probleme ovih pasmina, jer bi, kako su napisali, "ozbiljan i znanstveno dokazan uzgoj križanjem pasmina mogao dovesti do povoljnih alternativa."

Britanski buldozi inače su skloni raznim respiratornim problemima, najčešće je to sindrom opstrukcije dišnih puteva uzrokovan kombinacijom kratke njuške i široke lubanje. To može dovesti do ozbiljnih respiratornih problema koji ponekad zahtijevaju operaciju za dobrobit životinje. Osim toga, kod ove pasmine česti su i drugi zdravstveni problemi, uključujući probleme s očima i infekcije kožnih nabora.

Pasmina Cavalier King Charles Spaniel (također poznata kao Cavalier King Charles Spaniel) pa ih često muče problemi sa zglobovima. Britanski buldozi su i danas među najpopularnijim pasminama, dok broj registriranih King Charles kavalira u stalnom opadanju od 2011. godine. Samo u Velikoj Britaniji, gdje su britanski buldozi naravno najpopularniji, 2020. godine registrirano je 11.594 pasa ove pasmine.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.