VIDEO: Poticaja za nabavku električnih, hibridnih i plug in vozila bit će i 2019. i to najmanje 30 milijuna kuna

Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kazao je kako je u Fondu prošle godine zatekao minus od 265 milijuna i kako je prekinuo stanku davanja poticaja za čista vozila i kako će učiniti sve da se iznos i poveća

VIDEO: Poticaja za nabavku električnih, hibridnih i plug in vozila bit će i 2019. i to najmanje 30 milijuna kuna Igor Stažić
7. 12. 2018

Očekujemo da će poticaja biti sljedeće godine za nabavku ekološki čistih automobila i sljedeće godine. I to najmanje na razini ovogodišnjih poticaja. Nikada se više ne smije dogoditi da tri godine ne bude poticaja, kao što nam se dogodilo. Radimo na tome da povučemo i sredstva iz EU fondova za nabavku plug in, hibridnih i električnih automobila, kazao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) danas na press konferenciji koju je upriličila nova taxi služba u Hrvatskoj. Riječ je o kompaniji Ride2 koja se posebice hvali velikim brojem električnih vozila u svom voznom parku.


Direktor Fonda naglasio je kako svaka ovakva aktivnost koja doprinosi smanjivanju emisija stakleničkih plinova ima njihovu podršku, a dobar dio voznog parka nove taxi službe nabavljen je i uz poticaje od 80.000 kuna po elektroautomobilu. Na parkiralištu Golf Cluba Zagreb bilo je parkirano desetak posve novih Renault Zoe koji raspolažu baterijama od 40 kWh.
- Naši resursi su ograničena kategorija. Nije nikakva tajna da kad sam došao u Fond prošle godine u devetom mjesecu na računu sam zatekao minus od 265 milijuna kuna. Godinu dana kasnije radimo javne ponude i stavljamo na tržište brojne poticaje, tako i one vezane uz nabavku čistih automobila, sve da bismo potaknuli i ovaj segment. Zbog ograničenih resursa jasno Vam je da natječaj za nabavku eko automobila i poticaje ne može biti otvoren cijele godine, naglasio je Dubravko Ponoš.
Jednako tako istaknuo je kako trebamo biti realni i svjesni mogućnosti i nikada više ne ponoviti da podijelimo jedne godine poticaje, a potom da nas s njima nema pune tri godine.
- Naprosto i mi moramo planirati i napraviti sve da ne destabiliziramo tržište hibridnih, plug in i elektro automobila. Nama se događalo da smo jedne godine dali 300 milijuna, a potom nismo imali ni lipu raspoloživih sredstava za tu namjenu. Nastojat ćemo imati kontinuitet. Javni natječaji moraju biti takvi kakvi jesu i učinit ću sve da budu i financijski izdašniji na godišnjoj razini nego što su bili ovi zadnji kad smo u dva navrata podijelili poticaja u vrijednosti od po 15 milijuna kuna. Jednom za fizičke, a drugi put za pravne osobe, riječ su čelnika Fonda kojem su zamjerali da prvi natječaj pod njegovom ingerencijom, posebice za fizičke osobe, nije bio najtransparentniji.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.