Portugalska Madeira otvara vrata turistima koji pokažu novu COVID putovnicu

Sara Pedro sjedi u restoranu na plaži s prijateljima. To joj je prvi put da večera na otvorenom nakon tri mjeseca. Nalazi se u Madeiri, autonomnoj regiji Portugala, napustivši stroga ograničenja koronavirusa iz svog rodnog grada Lisabona kako bi iskoristila opušteniju atmosferu na atlantskom otoku i njegovom "zelenom hodniku" za posjetitelje koji mogu pokazati potvrdu o cijepljenju ili dokaz da su se nedavno oporavili od virusa.

 

Portugalska Madeira otvara vrata turistima koji pokažu novu COVID putovnicu Unsplash
29. 3. 2021

"Došla sam na Madeiru jer smo u kontinentalnom Portugalu pod apsolutnom blokadom, pa je bilo određenog umora zbog toga", kazala je.

Sara, koja se oporavila od Covid-19, ušla je na Madeiru bez potrebe za PCR testom, što bi obično bilo potrebno. Umjesto toga, predstavila je liječničku potvrdu kojom dokazuje da je bila u kontaktu s virusom.

Otok ima 19 sati policijskog sata, ali u glavnom gradu Funchalu na špiljama je puno ljudi koji piju kavu na suncu dok kupci ulaze i izlaze iz trgovina. Potpuno je u suprotnosti s praznim ulicama i zatvorenim izlozima diljem kopnenog Portugala, koji je i dalje pod strogim ograničenjima nametnutim 15. siječnja kako bi se borio protiv tada najvećeg svjetskog naleta koronavirusa.

Očito je zatvaranje granica neophodno u ekstremnim situacijama, ali mislim da je vrijeme da se kladimo na siguran turizam. Zašto se to ne može učiniti u drugim europskim zemljama?" Pita Sara, dok konobar dolazi s pićem.

Smještena uz obalu Maroka i više od 800 km od kopnenog Portugala, Madeira je jedno od rijetkih mjesta u Europi koja prima turiste - a od 18. veljače vodi zeleni koridor za turiste koji su se oporavili od Covid-19 u prethodnih 90 dana ili koji su u cijelosti cijepljeni protiv virusa, u nagovještaju onoga što bi mogla biti budućnost putovnica za cjepiva za putovanja u EU.

Cijepljeni putnici moraju predočiti potvrdu o cijepljenju na engleskom jeziku, koja je ovjerena u njihovoj matičnoj zemlji, koja uključuje njihovo ime, datum rođenja, vrstu cjepiva i datum (ili datume) davanja. Turisti također moraju poštivati ​​razdoblje aktiviranja navedeno u sažetku karakteristika proizvoda cjepiva.

Eduardo Jesus, regionalni tajnik za turizam, rekao je: "Osjetili smo potrebu da donesemo ovu odluku jer gledamo u stvarnost, a to je da tržišta trpe u pogledu želje za putovanjem." Dodao je: "Svatko ima pravo putovati, pa nam je najveći cilj olakšati ljudima život."

Regionalna vlada još uvijek nema broj cijepljenih turista koji su ušli na otok prema pravilima zelenog koridora. No, vlasti imaju velika očekivanja od "putovnice cjepiva", nadajući se da će ona biti glavno prodajno mjesto za privlačenje britanskih turista, koji čine 27% posjetitelja, kada Velika Britanija ponovno dopusti putovanje.

"Veliko je zanimanje stanovništva Velike Britanije za posjet Madeiri ... a ako se dogodi otvaranje 17. svibnja, imat ćemo ljeto koje će nam omogućiti da se oporavimo od svega ovoga", rekao je Isus.

Paulo Prada, direktor hotelske grupe Pestana, rekao je da su mu mnogi klijenti iz Velike Britanije rekli da samo čekaju svoju drugu injekciju cjepiva i ukidanje ograničenja kako bi se mogli vratiti na Madeiru.

Rekao je: „Puno ovisimo o britanskom tržištu. Znamo da će biti prvi koji će nastaviti putovati. Čekamo da Velika Britanija slijedi svoj plan završetka zaključavanja kako bi Britanci mogli postupno dolaziti. "

"Mislim da je ova mjera apsolutna prednost za britanske turiste koji žele doći na Madeiru, jer će većina njih već biti cijepljena do svibnja i mogu stići mirno", dodao je.

Pitanje je kako će biti u Hrvatskoj..

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.