Koncept imunoloških putovnica uveden u Čileu (a koji je zapeo za oko nekim EU državama) izazvat će val diskriminacije.

Koncept imunoloških putovnica uveden u Čileu (a koji je zapeo za oko nekim EU državama) izazvat će val diskriminacije. Pixabay
12. 5. 2020

Nakon Čilea, brojne vodeće europske zemlje namjeravaju uvesti tzv. "Zdravstvenu putovnicu COVID-19". To je potrebno za okončanje prisilne blokade i početak puštanja turista i gospodarstvenika, međutim, brojni stručnjaci sumnjaju u učinkovitost ovog dokumenta i vjeruju da će to dovesti do diskriminacije u društvu. Uostalom, putovnica će se izdati samo onima koji su se oporavili od COVID-19.

Prema predstavnicima Ministarstva zdravlja Čilea, imunološka putovnica već je potrebna za stanovnike zemlje koji putuju unutar države, kao i one koji u Čile dolaze iz drugih zemalja kopnenim, zračnim i morskim putovima.

Interaktivna aplikacija povezana s testnom bazom podataka COVID-19 daje korisniku tri razine pristupa: crvenu, žutu i zelenu. Osoba s crvenim kodom ne može putovati. Dok oni sa žutim kodom mogu putovati, ali uz obaveznu karantenu, zeleni kodovi omogućuju vam putovanje bez ikakvih ograničenja.

"Da bi dobili liječničku putovnicu COVID-19, ljudi moraju dostaviti ili popuniti posebnu prijavu", navodi Ministarstvo zdravlja države na svojoj web stranici. Putnici će također morati proći temperaturni pregled i odgovoriti na pitanja zdravstvenih vlasti.

Njemačka, Italija, Velika Britanija i SAD razmatraju korištenje sličnog koncepta za ponovno pokretanje svojih gospodarstava. U Njemačkoj se planira izdavanje imunoloških potvrda odmah nakon primitka kompleta za testiranje antitijela od švicarske medicinske kompanije Roche.

Europske zemlje također proširuju svoje testiranje na antitijela na koronavirus kako bi utvrdile širenje virusa i koriste rezultate kao jedan od ključnih čimbenika za izdavanje certifikata. Političari koji podržavaju koronavirusne putovnice smatraju da je osoba koja je otkrila antitijela stekla dovoljan imunitet protiv novog virusa. Takva zaštita omogućuje ljudima pohađanje ureda, sastanaka i putovanja jer vlada slabi standarde fizičke udaljenosti.

Ali Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je znanstveni sažetak u kojem objašnjava da vladine akcije nisu dovoljno utemeljene. "Nema dovoljno dokaza učinkovitosti djelotvornosti imuniteta povezanih s prisustvom antitijela koji bi jamčili točnost imunološke putovnice", kaže se u izjavi WHO-a.

Pitanje točnosti i pouzdanosti je još jedno kritično pitanje, otkrila je Zdravstvena organizacija UN-a. Pronađeni su brzi testovi koji lažno označavaju ljude s pozitivnim ili negativnim rezultatom.

Nekoliko istraživača također upozorava da takve putovnice mogu dovesti do diskriminacije i korupcije.

"Postojeće društveno-ekonomske, rasne i etničke nejednakosti mogu se odraziti na administraciji takve potvrde koja određuje tko može dobiti pristup testiranju na antitijela i tko se suočava s redom za certificiranje", rekla je Alexandra L. Felan, Medicinski centar sa sveučilišta Georgetown u komentarima za The Lancet.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.