Pomračina Sunca prirodni je fenomen, a pomračina Hrvatske Plenkovićevo djelo

Dalija Orešković na dan pomračine Sunce dovela u vezu hrvatskog premijera s tom prirodnom pojavom. Naglasila je kako je Andrej Plenković zbog osobnih političkih ambicija isporučio Mađarima strateške hrvatske resurse.

- Vlast Andreja Plenkovića i njegovog HDZ-a negira i gazi Ustav države.

Pomračina Sunca prirodni je fenomen, a pomračina Hrvatske Plenkovićevo djelo Bojan Haron Markičević/Start
26. 10. 2022

Snimio: Bojan Haron Markičević/Start

Dalija Orešković napisala je žestoku kritiku hrvatskog premijera i to na dan pomračine Sunca. Taj prirodni fenomen usporedila je s pomračinom koji je na hrvatsku političku scenu donio premijer koji vlada autokratskim stilom. Evo što je napisala:

- Parafrazirat ću Zorana Milanovića. Zbog nepoštivanja Ustava, zbog korupcije i izdaje nacionalnih interesa za koju nitko ne odgovara, Hrvatska je postala nothingburger država. Takvo poniženo stanje, Krimska platforma nije promijenila. Dapače, pred cijelim svijetom smo pokazali da smo institucionalno slabi, i da su kompleksi naših političara veliki.
U svom svjedočenju pred Antikorupcijskim vijećem Davor Mayer dao je točnu dijagnozu od koje boluje Hrvatska, praktički od prvih dana svog nastanka, a to je sindrom slabe države. U mandatu Andreja Plenkovića ta je bolest postala kronično stanje, opasno za opstanak i dobrobit svih njezinih građana.
U opsežnom, višesatnom iskazu, Davor Mayer je opisao izdaju nacionalnih interesa, koja iako je započela u vrijeme ranijih HDZ-ovih vlada, upravo u mandatu Andreja Plenkovića dobila je svoj puni i konačni epilog. Strateški važne resurse, Andrej Plenković je isporučio Mađarima, bez da je Hrvatska išta dobila zauzvrat, zaobilazeći pritom zakonite načine upravljanja i odlučivanja, vođen koruptivnim interesima i osobnim političkim ambicijama. No umjesto preispitivanja koliko su teške riječi Davora Mayera i kakva bi trebala biti posljedica njegova svjedočenja, ovu nacionalnu izdaju prekrila je Krimska platforma, iako je i sam način njezina sazivanja i održavanja, još jedan bolni dokaz koliko je Hrvatska kao država slaba.
Ustav Republike Hrvatske obvezuje Vladu i predsjednika države na sukreiranje vanjske politike. Ali što je Ustav kao temeljni akt jedne države, u odnosu na neograničenost ega i taštine Andreja Plenkovića, i na njegovu samouvjerenost jer zna da ga za postupanje koje predstavlja čistu povredu Ustava RH nitko prozivati ne može i neće. To je opis stanja slabe države, a u slaboj državi, ovakvoj kakva je naša, u državi bez kontrole i odgovornosti vlasti, ne postoji više demokracija.
Iako je nakon iskaza Davora Mayera nastupila gromoglasna tišina, umjesto da je upletenost i odnos Andreja Plenkovića s mađarskim, dakle stranim vlastima, postala glavna i jedina tema preispitivanja na razini svih institucija, uvjerena sam da će dan kada građani postanu svjesni da vlast Andreja Plenkovića i njegovog HDZ-a negira i gazi Ustav države koju trenutno vodi, biti dan početka njihovog konačnog kraja.
Prigodna je ovo objava u dan kada pratimo kratkotrajnu pomračinu sunca.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.