Kako to da Frka Petešić ima novaca za studij kćerki u inozemstvu, a nema za stan?

Dalija Orešković: - Ovdje se radi o prijavi fiktivnog prebivališta! Da sam glavna državna odvjetnica pokazala bih Plenkoviću što znači game over. Plenković radi pritisak na rad DORH-a i Povjerenstva. 

Kako to da Frka Petešić ima novaca za studij kćerki u inozemstvu, a nema za stan? Bojan Haron Markičević
26. 1. 2022

Snimio: Bojan Haron Markičević

Dalija Orešković, saborska zastupnica "Centra" i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, na televiziji N1 zborila je o korupciji i položaju zviždača u Hrvatskoj:

“Ovog trena se Povjerenstva previše i ne boji jer se ono može držati rečenice iz zakona – da je uvjet za dobivanje državne nekretnine da državnik nema u vlasništvu ili najmu stan”, kaže bivša predsjednica Povjerenstva za sukob interesa.

https://hr.n1info.com/vijesti/da-sam-glavna-drzavna-odvjetnica-pokazala-bih-plenkovicu-sto-znaci-game-over/

Navodi da se radi o zloubotrebama ovlasti i položaja. “Ovdje se radi o prijavi fiktivnog prebivališta. Treba utvrditi datume kada su kćeri otišle studirati u inozemstvo i ne čine isto kućanstvo. Treba utvrditi i je li bilo drugih dužnosnika koji su na temelju te uredbe stekli državne nekretnine”, govori Dalija Orešković.

Dotaknula se i posljednjeg izvještaja Transparency Internationala o indeksu korupcije u Hrvatskoj, prema kojem smo zasjeli na 63 mjesto od 180 zemalja, dok su unutar EU-a od nas gore samo tri zemlje.

“Državne nekretnine daju se stranačkim uzdanicima”

“Za nas je to velika sramota. Od 2013. do 2015. bili smo na dobrom putu, a od dolaska HDZ-a na vlast sustav se počeo urušavati. Od slučaja Fimi Medije nismo imali svjedočenje kao ono Maje Đerek. Otkrila je slučaj sistemske korupcije koje se odvija kroz mešetarenje i raspodjelu državnih nekretnina stranačkim uzdanicima. Izjava ministra Horvata čini mi se nevjerodostojna, a najbolje ga demantira predsjednik Sabora. DORH-u treba postaviti pitanje, ako je Đerek podnosila kaznene prijave, kada su one podnesene i što je državno odvjetništvo poduzelo.

Prokomentirala je izmjene Zakona o zviždačima: “Imali smo prvu verziju zakona od 2019., sada se donosi novi koji ima neka kozmetička poboljšanja. Bilo bi iluzorno vjerovati da će se nešto suštinski promijeniti usvajanjem ovog teksta. Najbolja zaštita zviždača je učinkovito i funkcionalno pravosuđe i brz i efikasan rad nadležnih tijela… Zviždačima treba da tijela brzo, učinkovito i objektivno utvrde meritum na koji se prijava odnosi”, istaknula je.


 Izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da je priča o šefu njegova ureda Frki-Petešiću gotova i da je riječ o harangi tumači kao pritisak na rad DORH-a, a djelomično i Povjerenstva.

“Ovog trena se Povjerenstva previše i ne boji jer se ono može držati rečenice iz zakona – da je uvjet za dobivanje državne nekretnine da državnik nema u vlasništvu ili najmu stan”, kaže bivša predsjednica Povjerenstva za sukob interesa.

Navodi da se radi o zloubotrebama ovlasti i položaja. “Ovdje se radi o prijavi fiktivnog prebivališta. Treba utvrditi datume kada su kćeri otišle studirati u inozemstvo i ne čine isto kućanstvo. Treba utvrditi i je li bilo drugih dužnosnika koji su na temelju te uredbe stekli državne nekretnine”, govori Dalija Orešković.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.