FOTO: Hoće li se ovaj strašni oblak isprazniti do Hrvatske? Pogledajte kakav je nevjerojatan oblak nad Goriškim brdima (ostvaruju se najcrnje prognoze)

Putuje prema Hrvatskoj i pun je vode. Nad Slovenijom već postoji divovski oblak pun obrina.

FOTO: Hoće li se ovaj strašni oblak isprazniti do Hrvatske? Pogledajte kakav je nevjerojatan oblak nad Goriškim brdima (ostvaruju se najcrnje prognoze) Facebook/Neurje.si/Nataša Vuga Urbas
4. 8. 2023

Ponekod po Sloveniji že divjajo nevihte in nalivi, drugje se k hudi uri šele pripravlja. Po družbenih omrežjih so že zaokrožile fotografije temnega neba in čudnih oblakov, ki napovedujejo strele, dež in grmenje.

Poličasti oblak uzima svoje

Nad Goriškim brdima upravo se stvorio vrlo zanimljiv oblak. Stručnjaci su otkrili da je riječ o poličasti oblak (ang. 'shelf cloud').

To je nizak, vodoravni oblak koji se formira na prednjoj strani (obično superćelijske) oluje. Također se može pojaviti u olujama s jednom ili više stanica i tako dalje. ja olujne linije (ang. squall line).

Nastaje kao rezultat taloženja ohlađenog zraka koji izlazi iz oluje pri tlu i toplog zraka koji putuje iznad njega u oluju.
 

Strujanje hladnog zraka u glavnoj oborinskoj jezgri brzo se spušta prema tlu i pri kontaktu se širi kao grmljavinska oluja. U tom slučaju dolazi do jakog, često razornog vjetra jer velike kišne kapi (mogu biti pomiješane s tučom) isparavaju dok padaju, hladeći okolni zrak. Hladan zrak ima veću gustoću od toplijeg, pa počinje padati prema tlu zajedno s padalinama.

Shelf cloud obično prate najjače oborine i grmljavinska nevremena dok putuje prema nama, no to nije uvijek slučaj. Neke oluje prate samo jaki vjetrovi i slaba kiša ili je uopće nema.U početku puše topao i vlažan vjetar protiv shelf clouda koji održava oluju na životu. Taj se fenomen naziva utjecanje u olujnu ćeliju. Kad nam se oluja dovoljno približi, hladan zrak koji putuje prema van iz oborinske jezgre pri tlu tjera topliji, vlažniji zrak koji u njega ulazi preko superćelije.

 
Ono što vidimo kao shelf cloud je granica ili kontakt između hladnog i toplog zraka horizontalnog i suprotnog smjera. Oblik police nastaje jer se topao, vlažan zrak kondenzira dok se diže prije nego što stigne do ostatka olujnog oblaka.

Vrlo zanimljive i lijepe strukture često se formiraju iznad shelf clouda. Zovu se priljevne trake ili pruge. Oni su također oblikovani u obliku dugih polica, ali su raspoređeni na različitim razinama (visinama) na vanjskom stupu olujnog oblaka. Trake priljeva pokazuju da oluja uvlači zrak s udaljenosti od nekoliko kilometara.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.