Pripremite se za oluju svih oluja! Što učiniti ako se autom zaletite u duboku vodu? Čak i naizgled nevina lokva može biti kobna!

Ceste zatvorene za vrijeme poplava zatvorene su – s razlogom. Ne samo zbog osobne sigurnosti, već ih vlasti zatvaraju jer u protivnom možete nagomilati veliku štetu i gomilu nepotrebnog stresa. Zašto?

Pripremite se za oluju svih oluja! Što učiniti ako se autom zaletite u duboku vodu? Čak i naizgled nevina lokva može biti kobna! Dars
4. 8. 2023

Vjerojatno niste čuli za riječ vodeni udar? Jesi li? E, onda ste jedni od rijetkih koji su svjesni katastrofalnih posljedica za automobilski motor, a već ga prebrzo nosite u preduboku vodu. Posljedice, kako je rečeno, mogu biti katastrofalne. Dakle, što je vodeni udar - aquaplaning?

 

Motor s unutarnjim izgaranjem (onih nekoliko električnih automobila ionako ima drugačije probleme) je dizajniran da komprimira smjesu zraka i goriva u cilindrima do takozvane gornje mrtve točke. Zatim slijedi paljenje smjese koja gura šipku prema dolje i tako dalje... Ali ako zbog vašeg neznanja motor usisa i nešto vode u motor kroz dovod zraka i filter, stvari se dramatično pogoršavaju s hipoma.

 

Klipovi u cilindrima još uvijek sabijaju smjesu kojoj se 'pridružila' voda. Oni, međutim, ne mogu biti komprimirani od strane klipova i rezultirajući tlak je obično prevelik za mnoge mehaničke dijelove motora, posebno za ventile, glavu, klipnjače, čak i glavna osovina ponekad popusti pod tako ekstremnim pritiskom. I u tren oka, vaš motor je samo hrpa bezvrijednog metala koji treba potpunu obnovu!

Što točno treba uraditi

Iznad svega, bitno je da ne probijate glavu kroz zid na dijelovima ceste koje ne poznajete. Dakle - nikada ne pokušavajte prijeći poplavljeni dio ceste, čak i ako mislite da biste ipak mogli. Bolje pričekajte, pronađite obilaznicu ili, ako je moguće, provjerite koliko je duboka voda.

Ako je voda duboka do 20 cm, sigurni ste (govorimo o automobilima, limuzinama, hatchbackovima, kod SUV vozila taj je prag malo viši). Ipak, budite oprezni: vodenu prepreku uvijek prelazite krajnje sporo, na tempo pješaka. Bitno je da ne stvarate val ispred auta, tako da tjerate vodu i ne ubrzavate jer će inače voda prskati preko poklopca motora i uglavnom dolaziti do otvora za zrak.

Nerijetko pojma nemate da je voda prodrla i u sam motor

Visina štete ovisi o nekoliko čimbenika - posebice o količini vode, vrsti motora, osjetljivosti motora, položaju filtera itd. Ako sumnjate da je motor upio veliku količinu vode, zaustavite se odmah. I ne pokušavajte pokrenuti motor. Sve ostalo je stvar mehaničara i vučne službe.

Osim ako ne možete odvrnuti svjećice motora - onda si možete pomoći da prilikom paljenja motor sam 'usisava' vodu iz komore za izgaranje. Ako je motor preuzeo veliku količinu vode i htjeli ste ubrzati do suhog kraja ceste, vrlo je vjerojatno da je mokri dio motora neodoljivo blizu.

Za bezazlenije prelaske i čudne vibracije i buku motora, zaustavite se na prikladnom mjestu i provjerite je li filter zraka možda vlažan. Tada je ipak bolje potražiti pomoć vučne službe i mehaničara. Ako motor još radi, tada je količina vode bila dovoljno nevina da ju je motor sam 'prožvakao'. I preživio. Ipak, osobito ako sumnjate da motor radi i ispušta čudne zvukove, samo posjetite mehaničara.
 

Preberi

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.