Pobjegao u SAD jer su u Njemačkoj spaljivali knjige, a potom mu Amerikanci spalili 6 tona njegovih rukopisa

Wilhelm Reich jedan je od 100 ljudi koji je obilježio 20. stoljeće. Šest tona njegovih knjiga spalili su Amerikanci 1950. Završio je u američkom zatvoru, a odlukom Federalnog suda,1950. spaljene su mu knjige, školski priručnici..., koje je pisao za studente. Doktor medicinskih znanosti i čuveni psihijatar ostavio je veliki trag u književnosti, filmu i umjetnosti. U Češkoj besedi, u subotu 21. studenoga hrvatska premijera biografskog dokumentarnog filma o dr. Wilhelm Reichu: "Love, Work and Knowledge". Reich je poznat kao jedna od najradikalnijih figura u povijesti psihijatrije i tumačenja društveno socioloških okolnosti. Želite li pogledati film potrebno se prethodno zbog pandemije prijeviti na https://otempora.hr/index.php/portfolio-item/film-love-work-and-knowledge-the-life-and-trials-of-wilhelm-reich/

Pobjegao u SAD jer su u Njemačkoj spaljivali knjige, a potom mu Amerikanci spalili 6 tona njegovih rukopisa O Tempora
18. 11. 2020

Nakon 10 godina predanog rada doživio je sudbinu od koje je pobjegao iz Njemačke. Završio je u zatvoru, a “slobodna Amerika”, odlukom Federalnog suda,1950-te spalila je sve njegove knjige, školske priručnike koje je pisao za svoje studente, kao i stručne revije i magazine u kojima je objavio znanstvena istraživanja, te novine i tiskovine s njegovim intervjuima. Usprkos tome, njegove knjige ( od važnijih naslova: Masovna psihologija fašizma i Spolna revolucija) ostale su jače od lomače; njihov utjecaj na znanost, umjetnost i književnost relevantan je i danas.
Film pruža biografski uvid u njegov život, rad i djelo, kroz faktografske podatke i sačuvane intervjue i razgovore s brojnim svjedocima, njegovim studentima, suradnicima i prijateljima. Film je prikazan u mnogim kulturnim središtima Europe gdje ga je pogledalo na tisuće posjetitelja (London, Pariz, Milano, Atena, Berlin, Amsterdam, Prag, Beč...), kao i u Tel Avivu te diljem Amerike. U subotu se premijerno prikazuje i u Hrvatskoj.
Tijekom studentskih pobuna 1968. u Parizu i Berlinu, studenti su ispisivali njegovo ime na zidovima i bacali kopije Masovne psihologije fašizma na policiju. Autor nekoliko utjecajnih knjiga, među kojima su Studija karaktera (1933), Masovna psihologija fašizma (1933) i Seksualna revolucija (1936). Reich je poznat kao jedna od najradikalnijih figura u povijesti psihijatrije i tumačenja društveno socioloških okolnosti. Kao glasan protivnik nacizma i Hitlerove Njemačke, izbjegao je u Dansku i Švedsku i na kraju emigrirao u SAD, New York.
- Nakon 10 godina predanog rada doživio je sudbinu od koje je pobjegao iz Njemačke. Završio je u zatvoru, a "slobodna Amerika", odlukom Federalnog suda,1950. spalila je sve njegove knjige, priručnike koje je pisao za svoje studente, kao i stručne revije i magazine u kojima je objavljivao znanstvena istraživanja, te novine i tiskovine s njegovim intervjuima! Zabilježeno je da je spaljeno 6 (šest!) tona tiskanih materijala. Umro je pod zagonetnim okolnostima, par dana prije nego je trebao izaći iz zatvora.

Kako piše web stranica "O tempora" https://otempora.hr/index.php/portfolio-item/film-love-work-and-knowledge-the-life-and-trials-of-wilhelm-reich/

"terapija u umjetničkom smislu je svojevrsni vanjski izraz unutarnje potrebe čovjeka, a film kao sedma umjetnost je svjedočanstvo o svijetu koji nas okružuje. “Film može nevidljivo učiniti vidljivim, približiti daleko, povećati sitno, ubrzati sporo, usporiti brzo, kraj vratiti na početak” – baš kao i terapijski proces.
Dr. Wilhelm Reich, čuveni psihijatar fokus je interesa okrenuo prema tijelu, kao glasan protivnik nacizma i Hitlerove Njemačke emigrirao je prvo u Dansku, a potom u Sjedinjene Američke Države, u New York.
U New School for Social Research započeo je svoja istraživanja pod budnim okom kako cjelokupne znanstvene javnosti, tako i Američke vlade.
Ako želite vidjeti premijerno intrigantan film valja se prijaviti zbog Covida te ispuniti prijavni obrazac na web stranici "O tempora" https://otempora.hr/index.php/portfolio-item/film-love-work-and-knowledge-the-life-and-trials-of-wilhelm-reich/

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.