Pfizer cjepivo protiv COVID-19 i 90 % uspješno - 50 milijuna doza cjepiva do kraja godine

Američki farmaceutski gigant Pfizer je upravo objavio da njihovo cjepivo protiv COVID-19, koje se bazira na mRNA pokazuje 90% efikasnost u prevenciji simptomatskih slucajeva zaraze SARS-CoV-2 virusom.
Ta brojka od 90 posto dolazi iz analize 94 potvrđena COVID-19 slučaja iz njihove faze III kliničkih istraživanja koja uključuje 44.000 dobrovoljaca. Ovu je vijest prenio pred koji trenutak prof. dr. sci. Igor Štagljar. Napisao je:

Pfizer cjepivo protiv COVID-19 i 90 % uspješno - 50 milijuna doza cjepiva do kraja godine Pfizer
9. 11. 2020

- Treba naravno pričekati konačne rezultate te treće, odlučne faze kliničkih istraživanja, koji će prvo morati proći tzv "peer review" te biti publicirani, no ovo izgleda JAKO obećavajuće. Naime, regulatorne agencije su prethodno izjavile da će odobriti cjepivo koje ima učinkovitost od samo 50 posto, što implicira da od zaraze štiti polovinu onih koji su ga primili.
Pfizer navodi da će imati spremno već 50 milijuna doza njihovog cjepiva do kraja ove godine, a ta količina će se povećati i do preko milijardu doza u 2021. Rezultati faze I i II kliničkih istrazivanja ovog Pfizerovog cjepiva su pokazala da ono nema ozbiljnih nuspojava.
Mislim da polako vidimo svjetlo na kraju tunela, jer jedini način da zaustavimo ovu pandemiju je da dostegnemo 60-70 posto procjepljenost, ne prokuživanjem (slobodnom cirkulacijom virusa u populaciji kako to zagovaraju neki naši znanstvenici), već procjepljivanjem efikasnim cjepivom.

 
Pfizer i BioNTech najavili su da će se sljedeći tjedan vjerojatno obratiti američkoj Upravi za hranu i lijekove za odobrenje za upotrebu njihovog cjepiva u hitnim slučajevima. Također su rekli da očekuju da će ove godine moći isporučiti do 50 milijuna doza cjepiva, a sljedeće godine do 1,3 milijarde doza.

Prema vijestima, vrijednost dionica obje tvrtke skočila je. Naime dionice Pfizera porasle su za devet posto, a dionice BoiNtecha za 16 posto.

Na postignuće i na rast vrijednosti dionica odgovorio je američki predsjednik Donald Trump. "Dionice su naglo porasle, cjepivo će uskoro biti ovdje. Učinkovito 90 posto. Tako dobre vijesti", tweetao je Trump.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden opisao je vijest kao razlog za nadu, ali upozorio je da je pred nama još duga, višemjesečna borba protiv Covid-19. Naglasio je da će se još neko vrijeme morati nositi zaštitne maske kao preventivna mjera protiv zaraze novim koronavirusom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.