Oni će uvesti euro i pobjeći u Bruxelles. Zaustavimo ih!!! Samo Njemačka i Nizozemska imaju korist od eura, svi ostali su teški gubitnici zajedničke valute

STOP EURU, napisao je Damir Vanđelić, dojučerašnji saveznik Andreja Plenkovića, a danas jedan od njegovih najvećih kritičara za kojeg tvrdi kako će najviše profitirati uvođenjem zajedničke valute!

"Vlada je uložila u promociju uvođenja eura 27 milijuna kuna, a cilj joj je samopromocija u Bruxellesu, jer svoju buduću poziciju i plaću oni vide tamo.
Ja svoju plaću i budućnost sebe i svoje djece vidim u Hrvatskoj i zato sam racionalno PROTIV uvođenja EUR sada."

Manager, opegeovac, zatočenik srpskih logora i bivši šef Fonda za obnovu, MBA diplomac iz Finance na MBA LIVERPOOL UNIVERSITY još je jednom žestoko opleo po Vladi i posebice po Andreju Plenkoviću, a kao glavni argument izvadio je razmišljanja nobelovca Josepha Stiglitza te Studiju cepa koja dokazuje kako su Nijemci i Nizozemci jedini napravili dobar posao s eurom zaradivši na na njemu 1,9 trilijuna eura, odnosno 346 bilijuna eura. Po glavi stanovnika svaki je Nijemac tako "zaradio"23.116 eura, a svaki Nizozmeca 21.003 eura! Suprotno se dogodilo u Portugalu gdje je per capito gubitak bio 40.604 eura, u Francuskoj  55.896 eura, u Italiji nevjerojatnih 73.605 eura... Talijani su ukupno na euru u 20 godina izgubili vrtoglavih 4,32 triliona eura!!!

Oni će uvesti euro i pobjeći u Bruxelles. Zaustavimo ih!!! Samo Njemačka i Nizozemska imaju korist od eura, svi ostali su teški gubitnici zajedničke valute Davor Puklavec / Pixell
11. 5. 2022

- Prešutno smo pristali na previše toga. Pozivam sve saborske zastupnike da se informiraju, da glasaju izvan politike čopora, da potvrde tvrdnje mnogih domaćih i stranih stručnjaka da je za Hrvatsku loš trenutak da se uvede euro i glasaju u interesu Hrvatske i glasaju PROTIV uvođenja EUR u ovom trenutku, napisao je to danas u žestokom protesnom pismu Damir Vanđelić, čovjek koji je bio zatočenik srpskog logora u Glini, branitelj Domovinskog rata, vrhunski poduzetnik, nesuđeni zagrebački gradonačelnik, manager koji je upravljao Adris Grupom, Croatia osiguranjem, Inom, koji ima uspješan OPG posjed u Istri...


- 27 mil kn koje je Vlada uložila u promociju uvođenja EUR imamza cilj samo njihovu političku promociju u Bruxellesu, jer svoju buduću poziciju i plaću vide tamo. Ja svoju plaću i budućnost sebe i svoje djece vidim u Hrvatskoj i zato sam racionalno PROTIV uvođenja EUR sada, napisao je vidno uznemiren Damir Vanđelić te dodao:


- Od bivšeg glavnog ekonomista Svjetske banke i Nobelovca, Josepha Stiglitza, do Studije cep-a koju možete naći na internetu i koja pokazuje gubitak BDP-a per capita, svi su složni da Hrvatska u ovom trenutku ne bi trebala uvoditi EUR i time smanjiti fleksibilnost odgovora na ovu višedimenzionalnu i neviđenu ekonomsku krizu koja jenu nastajanju. Kako ju Nuriel Roubini zove: stagflacija.
Trebamo početi aktivnije provoditi monetarnu politiku, smanjiti državnu administraciju, povećati efikasnost i produktivnost, smanjiti koripciju i tako smanjiti pritisak na gospodarstvo i tako ga učiniti konkurentnijim.
Onda uvesti EUR. Ako mislite da se to ne može ili ne stigne, znajte da je onda jedino prvo ekonomska, onda politička, vojna i svaka druga propast realna opcija.

Zanimljivo je kako je Damir Vanđelić svoju ideju o neuvođenju eura potkrijepio ilustracijom Studije cep-a u kojem se govori o 20 godina Eura: o pobjednicima i gubitnicima. Zanimljiva i znanstveno utemeljena studija koristila se sintetičkom metodom analiza koje su zemlje dobile od eura, a koje su izgubile. Potpisali su je ekonomisti Alessandro Gasparotti i Matthias Kullas. Iznijeli su niz zanimljivih i fascinantnih podataka do kojih su došli istraživanjem:


20 godina od njegova uvođenja, a euro je i dalje kontroverzan


Njemačka je daleko najviše dobila od uvođenja eura; gotovo 1,9 trilijuna eura između 1999. i 2017. To iznosi oko 23.000 eura po stanovniku. Inače, jedino je Nizozemska stekla značajne koristi od uvođenja eura.
U prvih pet godina njegova uvođenja Grčka je dobila veliku dobit od eura, ali od 2011. pretrpjela je ogromne gubitke. u cijelom razdoblju stanje od 2 milijarde ili 190 eura po stanovniku samo je pozitivno.
 

U svim drugim analiziranim zemljama euro je rezultirao padom blagostanja; 3,6 bilijuna u Francuskoj i čak 4,3 bilijuna u Italiji. U Francuskoj to iznosi 56.000 eura po stanovniku, a u Italiji 74.000 eura.

Velimir Šonje, jedan od citiranijih hrvatskih ekonomista i analitičara jednakom se oštrinom okomio na Vanđelićevu ideju. Napisao mu je:

- Dakle, misliš da je cilj odustati od uvodjenja eura bez obzira na to sto bi to vrlo vjerojatno utjecalo (negativno) na kreditni rejting, prinose na obveznice, ubrzalo prijenos kamatnih stopa na tržišta depozita i kredita, povećalo kolebanja tečaja, odgodilo široku prihvaćenost hrvatskih državnih obveznica kao kolaterala, otvorilo niz dilema (ne vjerujem da se odgoda može tako lako tempirati jer bi to značilo odgodu “do daljnjega”), i da sada ne otvaram temu svih ostalih propuštenih koristi, jasno vidim rizike ali ne vidim benefite takvog poteza, a ako je inspiracija za to aktualna inflacija, sada barem vidimo da ju imamo i s kunom (kao i svi drugi), pa je ona priča o inflaciji zbog “zaokruživanja” zapravo minorna u odnosu na sve drugo sto se dogadja sa cijenama?

Vanđelić nešto opasno kuha! Objavio je pred mjesec dana obrise "paklenog" plana za rušenje postojećeg političkog establišmenta u Hrvatskoj, a najavio je i
"Thing tank revoluciju" koja se navodno sprema se u Hrvatskoj!

Je li sazrijelo vrijema da i mi dobijemo svog Robreta Goloba, managera koji je u Sloveniji sve do pred 14 dana bio potpuni autsajder, a sad će biti premijer i političar koji je osvojio najviše mandata u cijeloj solvenskoj povijesti. Damir Vanđelić, čovjek koji je bio zatočenik srpskog logora u Glini, branitelj Domovinskog rata, vrhunski poduzetnik, nesuđeni zagrebački gradonačelnik..., iznio je na društvenim mreža obrise, sad je očito, svog političkog "paklenog" plana s kojim želi doći na vlast!

Maltretiranje s UDBOM i perifernim problemima odvlači fokus, a prema Damiru Vanđeliću postoji milijun drugih prioriteta, a oni najvažniji nastali su u zadnjih 10 godina i posljedica su:

- Hrvatska ima broj stanovnika manji za 9,25 posto, odnosno za 396. 360 stanovnika
- broj zaposlenih direktno na proračunu je povečan preko 4.000 novozaposlenih
- dobili smo valjda 20.000 novih branitelja- pandemija
- potresi

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.