Očekuje se prvih 125.000 doza cjepiva "Cjepivo će biti besplatno" tvdi Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je na sjednici Vlade u četvrtak da se uskoro očekuje isporuka prvih 125 tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa. "Cjepiva će biti besplatna, kao što je tradicija hrvatskog zdravstva", poručio je premijer.

Očekuje se prvih 125.000 doza cjepiva "Cjepivo će biti besplatno" tvdi Plenković Vlada RH
4. 12. 2020

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će, čim Europska agencija za lijekove odobri Pfizerovo cjepivo, Hrvatska početi s distribucijom tog cjepiva koje će biti besplatno za građane. Najavio je da se očekuje prvih 125.000 doza te će se pritom odrediti prioritetne skupine.

Plenković, koji je vodio sjednicu Vlade iz vlastitog doma jer je pozitivan na koronavirus, podsjetio je kako je Europska agencija za lijekove (EMA) najavila da bi o odobrenju Pfizerovog cjepiva trebala odlučiti do kraja godine.

Čim se to dogodi mi ćemo, sukladno potpisanim ugovorima, biti u procesu distribucije cjepiva. Očekuje se prvih 125.000 doza. cjepivo se daje u dvije doze. Ići će se tako da se odrede prioritetne skupine: zdravstveni radnici, osobe u domovima za starije, kronični bolesnici i starija populacija”, rekao je premijer.

Prema njegovim riječima važno je da sve informacije o cjepivima budu dostupne, jasne, transparentne i znanstveno utemeljene kako bi našim građanima objasnili koje su koristi cjepiva i kako ih ono može zaštititi od bolesti.

Cjepiva će biti besplatna, kao što je tradicija hrvatskog zdravstva”, naglasio je Plenković.

Osvrnuo se i na jutrašnje konzultacije s predsjednikom Europskog vijeća i nekoliko europskih lidera na kojima je bilo riječi i o odobrenju i distribuciji cjepiva.

Glavna je poruka koju sam kazao da distribucija cjepiva nakon odobrenja bude učinkovita, simultana, sukladno proporcionalnim narudžbama doza pojedinih država, da na taj način imamo sveeuropski pristup prema zaštiti zdravlja građana”, istaknuo je Plenković.

Upozorio je da pandemija koronavirusa ne jenjava te da se broj zaraženih u svijetu povećao za 40 posto u zadnjih pet tjedana, odnosno sa 45 milijuna na 64 milijuna ljudi.

U tom razdoblju broj se u Europi udvostručio, sa šest na dvanaest milijuna, a u Hrvatskoj utrostručio, s 43.000 na 131.000 osoba. Slično povećanje bilježe Austrija, Slovenija, Mađarska i Srbija”, naveo je Plenković.

Nakon naglog broja rasta zaraženih u listopadu te relativnog usporavanja u prvoj polovici studenog, broj zaraženih je ponovno značajnije narastao u zadnja dva tjedna studenog.

U zadnja 24 sata imamo novi rekord od 4534 zaraženih. U zadnjih sedam dana zabilježili smo povećanje broja zaraženih za devet posto. To je manje od prošlotjednih 21 posto, ali i dalje je previše i znači veliko opterećenje za bolnice i zdravstveno osoblje. To znači i veliki broj u postotku teže oboljelih, pa onda i preminulih osoba, zbog čega je posebno važno da se držimo mjera”, poručio je premijer.

Ponovio je da su mjere koje je njegova vlada poduzela bile nužne i bez namjere da se ograničavaju slobode. Vlada ide u to nerado, no instrumentarij prekršajnih sankcija nužan je jer smatraju da će to djelovati odvraćajuće na jedan broj ljudi koji se ponaša suprotno mjerama, poručio je hrvatski čelnik.

Malo ostavimo druženja za neko bolje vrijeme i ne dopustimo da nas ovo razdoblje prosinca, koji je vrijeme kada smo više zajedno, dovede u situaciju daljnjeg širenja zaraze”, poručio je Plenković.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.