Nova metla u Slovačkoj bolje mete! Uhićeno 13 sudaca zbog korupcije samo koji dan po izboru Igora Matovića, novog lidera. Sve povezano s ubojstvom novinara i njegove zaručnice

Čak trinaest sudaca je među 18 uhićenih u Slovačkoj, u slučaju ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove. Igor Matović, oporbenjak, borac protiv korupcije i medijski magnat dobio je iznenađujeće pred dva tjedna izbore u Slovačkoj osvojivši 26,2 posto glasova i dobio mandat za sastavljanje nove vlade

VIŠE na novom EU portalu za Hrvatsku https://fokusonline.eu/2020/03/u-slovackoj-uhiceno-13-sudaca-zbog-korupcije/

Nova metla u Slovačkoj bolje mete! Uhićeno 13 sudaca zbog korupcije samo koji dan po izboru Igora Matovića, novog lidera. Sve povezano s ubojstvom novinara i njegove zaručnice Igor Matović, Facebook
12. 3. 2020

Fotografija: Igor Matović

Vlasti nisu otkrile njihov identitet, ali se vjeruje da se radi o sucima iz mreže sudaca, političara i tužitelja podmićenih od strane bivšeg poduzetnika Mariana Kočnera, optuženog kao nalogodavca ubojstva iz 2018. godine.

Kočner je zajedno s tri suoptuženika suočen sa suđenjem za ubojstvo 27-godišnjih Kuciaka i Kušnirove.

Uhićenja su se dogodila u srijedu nakon policijske istrage kontakata između više sudaca i Kočnera. Njegova široka mreža kontakata iz samog vrha vlasti koristila mu je u njegovom poslovanju, a Kočner je osim za ubojstvo optužen i za podmićivanje sudaca.

U veljači je Kočner već osuđen na 19 godina zatvora zbog pronevjere i zločina povezanih uz osiguranja.

Dosad je tužiteljstvo identificiralo četiri osumnjičena u slučaju ubojstva istraživačkog novinara Kuciaka. Zoltan Andrusko je identificirao Kočnera kao naručitelja ubojstva, a Miroslav Marcek je priznao da je izvršio naručena ubojstva.

Ubojstva Kuciak i Kušnirove u njihovom domu u Bratislavi pokrenula su velike prosvjede u 24 grada diljem Slovačke i čak 17 gradova diljem svijeta. Predsjednik vlade Robert Fico i njegova vlada dali su ostavku nakon optužbi da su sudjelovali u ubojstvima kao suučesnici ili potpunim izostankom djelovanja.

Kočner je bio tema mnogih Kuciakovih članaka, uključujući posljednji članak koji je objavio o istrazi Kočnerove uloge u prevari povezanoj s PDV-om. Kuciak je pisao i o Kočnerovim vezama prema organiziranom kriminalu kao i prijateljima u politici, policiji i sudstvu, što je ovim uhićenjima i potvrđeno.

VIŠE na EU portalu za Hrvatsku https://fokusonline.eu/2020/03/u-slovackoj-uhiceno-13-sudaca-zbog-korupcije/

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.