Njemački ministar zdravstva poziva Nijemce da jesenski i zimski odmor provedu u Njemačkoj

Poziv njemačkog ministra zdravstva Jensa Spahna njemačkim građanima da svoj godišnji odmor provedu u Njemačkoj zadao je nove glavobolje njemačkim turoperatorima, ali i turističkim djelatnicima u susjednim zemljama.

Njemački ministar zdravstva poziva Nijemce da jesenski i zimski odmor provedu u Njemačkoj © European Union 2020
25. 9. 2020

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn je zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom pozvao njemačke građane da se na jesen i zimu suzdrže od putovanja u inozemstvo.

Godišnji odmor može se provesti i u Njemačkoj”, istaknuo je njemački demokršćanin u razgovoru za njemačku javnu televiziju ZDF u petak. Dodao je da razumije da je trenutačna situacija iznimno teška za turističku branšu, ali i za same građane koji se vesele odmoru.

No sad smo već dvaput doživjeli, u Ischglu za vrijeme zimskih odmora te drugi put tijekom ljeta, da je nakon povratka ljudi s godišnjih odmora došlo do porasta broja zaraženih u Njemačkoj”, upozorio je Spahn dodajući da bi svi trebali izvući pouke za jesenske i zimske odmore.

Spahnov je savjet zadao novu glavobolju njemačkim putničkim agencijama i turoperatorima. Predsjednik Njemačke udruge putničkih agencija i organizatora putovanja Norbert Fiebig upozorio je da su njemački turoperatori i putničke agencije na koljenima te da im je ugrožena egzistencija. Dosad je zabilježeno samo oko 25 posto prihoda u usporedbi s prošlom godinom, a poboljšanje situacije nije na vidiku, upozorio je.

Lockdown je prvo pogodio putničke agencije i turoperatore, a oni će biti zadnji koji će se izvući iz krize, upozorio je Fiebig. Istovremeno je kritizirao njemačku vladu jer je prema njegovom mišljenju neke europske regije bespotrebno proglasila rizičnima.

Istaknuo je da, npr. u Španjolskoj postoji velik broj otoka poput Lanzarotea, Formentere ili Menorce na kojima nema nijednog žarišta koronavirusa, a unatoč tomu su stavljeni na popis rizičnih područja. “To je apsurdno”, istaknuo je Fiebig.

Poziv njemačkog ministra zdravstva Nijemcima da ne putuju u inozemstvo izazvao je strah i u susjednim zemljama, osobito u Austriji koja strahuje za svoju skijašku sezonu. Njemačka je daleko najvažnije tržište za austrijski turizam, a na Nijemce otpada više od trećine svih noćenja ostvarenih tijekom ljeta i zime. Prošle je godine Austriju prvi put posjetilo više od 14 milijuna njemačkih turista.

Budu li Nijemci slijedili savjet svog ministra zdravstva, Austrijanci bi mogli ostati bez znatnog dijela svojih turističkih prihoda. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.