Nijemci prozivaju Europsku komisiju da ugrožava Lufthansu

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa je zbog pandemije koronavirusa došla na rub stečaja. Kako bi se spasila ta tvrtka, njemački ministar prometa Scheuer pozvao je Europsku komisiju da odustane od najavljenih uvjeta za odobrenje državne pomoći koju njemačka vlada namjerava dati Lufthansi.

Nijemci prozivaju Europsku komisiju da ugrožava Lufthansu Mr. Worker, Pixabay
1. 6. 2020

Njemački ministar prometa Andreas Scheuer pozvao je Europsku komisiju da odustane od svojih uvjeta koje želi nametnuti njemačkoj zrakoplovnoj kompaniji Lufthansi u zamjenu za odobrenje za paket pomoći koji je toj kompaniji obećala njemačka vlada.

Lufthansa je zbog pandemije koronavirusa završila na rubu stečaja, a kako bi je spasila, njemačka joj je vlada odlučila pomoći s čak devet milijardi eura. No taj paket pomoći mora odobriti i Europska komisija koja je zadužena za kontrolu državnih subvencija kako ne bi došlo do povrede pravila Europske unije o tržišnoj konkurenciji.

Glavno izvršno tijelo Europske unije najavilo je da će dati zeleno svjetlo za državnu pomoć Lufthansi uz uvjet da se ta aviokompanija, između ostalog, istovremeno odrekne i ekskluzivnih prava za polijetanje i slijetanje u nekim važnim zračnim lukama, pri čemu se prema pisanju medija navodno radi o Frankfurtu i Münchenu.

“Europska komisija mora odustati od ograničenja za Lufthansu te djelovati jednako nekomplicirano kao, npr. u slučaju Air Francea ili Alitalije”, izjavio je njemački ministar prometa u razgovoru za medijsku kuću Funke Mediengruppe, podsjećajući na to da su i francuska i talijanska vlada odlučile izdvojiti milijarde za svoje nacionalne zrakoplovne kompanije, što je Europska komisija potom i odobrila.

Predsjednik kluba zastupnika CDU/CSU-a u njemačkom Bundestagu Ralph Brinkhaus nazvao je ponašanje Europske komisije “vrlo iritantnim” te joj je predbacio da želi ugroziti tu tvrtku. “Ovdje se na kraju krajeva radi o tome da se želi spasiti vodeća europska tvrtka na svjetskom tržištu. Pitanje je hoće li Lufthansa na svjetskom tržištu ostati konkurentna”, istaknuo je Brinkhaus.

Njemačka novinska agencija dpa izvijestila je u ponedjeljak da se najavljenim uvjetima Europske komisije u slučaju Lufthanse usprotivila i njemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je na sastanku predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU) poručila da ne želi da Europska komisija “previše utječe” na odluku o pomoći Lufthansi. Merkel je navodno istaknula i da očekuje žestoku borbu oko konačnog oblika državne pomoći Lufthansi.

Nadzorni odbor Lufthanse još nije odobrio paket spašavanja njemačke vlade, a kao razlog su navedeni mogući uvjeti Europske komisije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.