Neviđen pad emitiranja CO2

Budući da u zadnje vrijeme većina populacije našeg planeta boravi unutar svojih domova, gradovi širom svijeta prijavljuju manje onečišćenja zraka.

Neviđen pad emitiranja CO2 Pixabay
30. 4. 2020

U Sjedinjenim Američkim Državama, Washington D.C. doživljava najčišći proljetni zrak u 25 godina, dok se Los Angeles - koji je nekada bio rangiran s najgorom kvalitetom zraka u zemlji - sada hvali najčišćim zrakom na svijetu.

"Ne mislim da smo ikada vidjeli nešto takvo", rekao je Ryan Stauffer, znanstvenik iz NASA-e koji koristi satelitske podatke za proučavanje kvalitete zraka. Prošli mjesec na sjeveroistoku, NASA je uočila pad zagađenja od 30% u odnosu na isti mjesec u prethodnim godinama.

Stauffer je rekao da je to vjerojatno odgovor na manji broj automobila na cesti.

"Dušikov dioksid nastaje izgaranjem fosilnih goriva", rekao je Stauffer. "Dakle, razmislite o sagorijevanju benzina u svom automobilu. Također dolazi iz proizvodnje električne energije. Dakle, emitira se u prilično značajnim količinama, posebno u gradovima i područjima s velikim količinama prometa."

Lelia Hawkins, profesorica na Harvey Mudd koledžu u Claremontu u Kaliforniji, koja je specijalizirana za onečišćenje zraka i klimatske promjene, rekla je; "Ipak vidimo neke od prednosti ove situacije." 

"S druge strane, ovo je situacija [koja] će pomoći znanstvenicima za onečišćenje zraka poput mene da shvate ulogu koju razne aktivnosti imaju u našem svakodnevnom izlaganju, a to će nam pomoći da budemo koncizni i precizni u pogledu politika koje provodimo."

U međuvremenu, rekla je Hawkins, ova bi bistrija neba trebala dovesti do jasnijeg razumijevanja našeg planeta.

"Činjenica da možemo vidjeti vedro nebo na puno mjesta, neka na kojima vedro nebo nismo vidjeli jako dugo, pokazuje nam dvije stvari: Prvo, mi zaista imamo utjecaj na naše okruženje i male promjene koje napravimo - u ovom slučaju velike promjene, ali čak i male promjene - koje ciljano mogu očistiti atmosferu; i dvije, koje se mogu dogoditi vrlo brzo. "

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.