Najveća ozonska rupa ikad izmjerena - zatvorila se!

Najveća ozonska rupa ikad otvorena iznad Arktika sada je zatvorena, nakon što se otvorila ranije ovog proljeća.

Najveća ozonska rupa ikad izmjerena - zatvorila se! Pixabay
30. 4. 2020

Znanstvenici koji nadziru "neviđenu" rupu u službi za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS) najavili su zatvaranje prošlog tjedna. Unatoč zastojima koronavirusa koji su doveli do značajnog smanjenja onečišćenja zraka, istraživači kažu kako pandemija vjerovatno nije razlog za zatvaranje ozonskih rupa.

"Zapravo, COVID19 i pripadajuće zaključavanja vjerojatno nemaju nikakve veze s ovim", tweeta je CAMS. "Pokretao ga je neobično jak i dugovječan polarni vrtlog, a nije povezan s promjenama kvalitete zraka."

Prema nedavnim podacima NASA-e, razina ozona iznad Arktika dosegla je rekordno nisku razinu u ožujku. "Teško" smanjivanje ozonskog omotača zasigurno je bilo neobično - 1997. i 2011. jedine su druge godine kada su se slična stratosferska oštećenja dogodila nad Arktikom.

"Iako su tako niske razine rijetke, one nisu bez presedana", rekli su istraživači.

Kemikalije koje su stvorili ljudi nazvane klorofluorokarboni uništavale su sloj u prošlom stoljeću, na kraju uzrokujući čuvenu rupu koja se formirala na Antarktiku 1980-ih.

"Ovogodišnji niski arktički ozon događa se otprilike jednom u desetljeću", izjavio je Paul Newman, glavni znanstvenik za znanost o Zemlji u NASA-inom Goddard svemirskom letu u Greenbeltu, Maryland, u priopćenju za javnost. "To se tiče ukupnog zdravlja ozonskog omotača jer su razine arzonskog ozona obično visoke tijekom ožujka i travnja."

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.