Ima li života nakon smrti na MARSU? NASA je uvjerena da su pronašli dokaze o postojanju života na Marsu

Rover Curiosity se vratio s dokazima. U NASA-i vjeruju da su potvrdili postojanje života na Marsu. Zimi površinska temperatura pada na -153 stupnja Celzija, a atmosfera ima samo 1% gustoće Zemljine atmosfere. Sastoji se uglavnom od ugljičnog dioksida. 

Ima li života nakon smrti na MARSU? NASA je uvjerena da su pronašli dokaze o postojanju života na Marsu Planet Mars
27. 1. 2022

Mars se inače čini kao vrlo neprijateljsko okruženje za traženje znakova života. Zimi površinska temperatura pada na -153 stupnja Celzija, a atmosfera ima samo 1% gustoće Zemljine atmosfere. Sastoji se uglavnom od ugljičnog dioksida. Ali ovo je priča o Marsu kakvog ga poznajemo danas. Prije 4,5 milijardi godina planet je izgledao potpuno drugačije – prekriven oceanima i morima, zaodjenut gustom atmosferom. Što se dogodilo? Marsovo magnetsko polje je otkazalo, zapuhali su solarni vjetrovi i postupno uništavaju atmosferu, a time i sve vodene površine na planeti Izvor: Time, Metro, Space.com

 Time rekao je profesor Christopher House, primjerci "ekstremno osiromašenog ugljika 13" s Marsa vrlo su slični primjercima iz Australije, prikupljenim iz sedimenata starih 2,7 milijardi godina. Pregledavajući količine ugljika 13 i ugljika 12, dva glavna izotopa ugljika, House i njegov tim ponudili su zanimljivo biološko objašnjenje.

Drevni mikrobi na Marsu koji su rasli u i pod zemljom vezani za dostupni ugljik-12 i ugljik-13 metabolizirali su izotop i proizveli metan. Zatim se popeo u atmosferu, gdje se razgradio ultraljubičastim svjetlom, a ugljik-12 je potom pao natrag na površinu planeta. To također objašnjava zašto je većina uzoraka prikupljena u višim područjima kratera Gale, koji bi bio iznad razine vode prije nekoliko milijardi godina, kada je jezero moglo postojati.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.