Ode svijet na kvasinu! Auti sporiji od bicikla! Uvode se zone od 20 km/h, a razlog za to mnoge bi mogao iznenaditi

Vozit ćemo poput puževa, no postoji i druga strana ovih zona: u njima će biti moguće ukloniti dio semafora, što bi moglo pojednostaviti i ubrzati vožnju.

Mišljenja oko uvođenja ograničenja brzine na samo 20 km/h su podijeljena, no u Njemačkoj su otišli korak dalje.


 

Ode svijet na kvasinu! Auti sporiji od bicikla! Uvode se zone od 20 km/h, a razlog za to mnoge bi mogao iznenaditi Flickr
1. 12. 2023

Zone ograničenja brzine mogu se promatrati i na području nekih slovenskih gradova na 30 km/h, posebno u stambenim područjima s visokim stupnjem naseljenosti.

Mišljenja oko uvođenja su podijeljena, no u Njemačkoj su otišli korak dalje.

U nekim njemačkim gradovima, kako bi ograničili promet i istodobno povećali sigurnost, poduzimaju još drastičniju mjeru - uvode zone s najvećom dopuštenom brzinom od 20 km/h.

Jedan od razloga za uvođenje spomenutih zona, koje su planirane iu Stuttgartu i Frankfurtu, leži u sigurnosti biciklista. Do sada su jureći automobili prečesto ugrožavali bicikliste, pretjecali ih i gurali s ceste.

Kako će brzina biti ograničena na 20 km/h, automobili će uglavnom biti sporiji od biciklističkog prometa.

Prema njemačkom zakonodavstvu, riječ je o konceptu „komercijalnih zona sa smanjenim prometom", gdje je najveća dopuštena brzina od 5 do 30 km/h. „Cilj je manje nesreća i bolji suživot između vozača i biciklista", objasnio je Heiko Nickel , predstavnik za medije odjela za mobilnost u Gradskoj vijećnici Frankfurta, dodajući: "Vozači trenutno određuju brzinu, često pretječu bicikliste i vrše pritisak na njih."

Prema njegovim riječima, uvođenje zona imat će minimalan utjecaj na vrijeme prijevoza jer će u početku zone pokrivati ​​samo kratke rute u središtu grada, gdje je prosječna brzina ionako vrlo niska. kretanje opskrbnih i kurirskih vozila," Pojasnio je dodajući da će na tim lokacijama određene pogodnosti imati i vozači, a na spomenutim područjima, kada se uvedu stroža ograničenja brzine, uklonit će se dio semafora pa bi vozači kroz njih trebali prolaziti brže nego do sada.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.