Napokon dogovoreni univerzalni kriteriji za označavanje zelenih, narančastih i crvenih zona

Veleposlanici zemalja članica EU-a uskladili su u petak kriterije za označavanje regija prema broju zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika i postotku pozitivnih među testiranima, što bi trebalo pomoći da se okonča sadašnja kaotična situacija jer različite zemlje različito definiraju zone.

Napokon dogovoreni univerzalni kriteriji za označavanje zelenih, narančastih i crvenih zona Pixabay
12. 10. 2020

Postignut je dogovor o tome koje će se regije smatrati zelenom, narančastom i crvenom zonom prema zajedničkim kriterijima. Sivom bojom će se označavati područja za koja nema dovoljno podataka.

Boje će se određivati prema ažuriranim podacima koje svakog tjedna objavljuje Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zelenom bojom bit će označene regije s manje od 25 zaraženih na sto tisuća stanovnika u 14 dana i gdje je postotak pozitivnih na testiranju ispod četiri posto.

Crvena zona znači da ima 50 ili više zaraženih na sto tisuća stanovnika i više od četiri posto pozitivnih na testiranja na covid-19.

Narančastom bojom označavat će se zone u kojima je broj zaraženih na sto tisuća stanovnika manji od 50, a stopa pozitivnih na testiranju četiri ili više posto, ili ako broj zaraženih varira između 25 i 50 slučajeva, ali je stopa pozitivnih na testiranju ispod četiri posto.

Zemlja članica koja predviđa uvesti restriktivne mjere za putnike koji dolaze iz nekog područja ili u njega putuju trebat će obavijestiti tu zemlju barem 48 sati prije stupanja na snagu nove mjere.

Dogovorene smjernice trebale bi biti potvrđene ovaj tjedan na ministarskoj razini.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.