Ne dopustite da vaš pas tijekom uskršnjih praznika ponovi tužnu priču psa Charlieja

Pazite na pse da se ne prejedu za praznike i ni slučajno ih ne hranite čokoladom.

Uz uskršnje blagdane veže se obilje hrane, a usput se zna dogoditi i da pas pojede nešto što ne bi smio. Ali nešto opasno ih posebno privlači u ovo doba...
 

Ne dopustite da vaš pas tijekom uskršnjih praznika ponovi tužnu priču psa Charlieja Mircea / Pixabay
6. 4. 2023

Proljeće donosi neke opasnosti za vašeg psa u vrtu, a neke u kući. Stolovi će ovog vikenda biti prepuni šunke, jaja i ostalih delicija. Sigurno kupujete i vrećicu čokoladnih jaja, ali ona mogu biti vrlo opasna za vašeg psa. Uglavnom zato što su umotane u sjajne šarene omote koji privlače pažnju psa. Kad shvati da se unutra krije nešto jestivo, želja je još veća.
 

Pažnja, čokolada je za pse iznimno opasna, može biti i smrtonosna.

Vsebuje namreč teobromin – to je snov, podobna kofeinu. Pasje telo ni narejeno na način, da bi to snov znalo razgraditi (kot človeško), zato pride do zastrupitve. Točno to se je v Veliki Britaniji zgodilo enoletni psički Charlie, v trebušču katere so našli kar 1 kilogram čokoladnih jajčk!

Kad su njezini skrbnici pronašli praznu vrećicu čokoladnih jaja, naslutili su kamo su otišli. Kako je Charlie povratila nekoliko puta zaredom, hitno su je odvezli u bolnicu za kućne ljubimce Bournemouth. Tamo joj je, zahvaljujući brzoj intervenciji, spašen život. „Posumnjali smo da se u želucu krije još više čokolade, pa smo joj dali injekciju kojom je povratila sav sadržaj. Ispalo je puno čokolade'', rekla je veterinarka iz navedene bolnice Clare Sparks.
 

 Dodala je da što je čokolada tamnija, to sadrži više teobromina i opasnija je za vašeg psa. Simptomi trovanja javljaju se između dva i četiri sata, ali svakako unutar dvanaest sati. Znakovi trovanja su groznica, ubrzano disanje, drhtavica, ubrzan rad srca, proljev (čak i krvav), nemir, hiperaktivnost, loša koordinacija...

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.