U popularnoj šljunčari više nije sigurno kupati se! Opasno za pse i ljude: Otkriven razlog trovanja tri psa?

Iako analize sadržaja otrovnih tvari nedaleko od hrvatske granice još traju, u popularnoj šljunčari uočene su velike količine cijanobakterija. Oni su opasni i za ljude i za životinje.

Grčenja mišića, drhtanja, napadaja i djelomične paralize nogu - tipični su znakovi trovanja nekim cijanotoksinima.

U popularnoj šljunčari više nije sigurno kupati se!  Opasno za pse i ljude: Otkriven razlog trovanja tri psa? Ciano SLO/Facebook
25. 8. 2023

Nedavno smo izvijestili da je kod ptujske šljunčare otrovan pas. Tada je jedan od korisnika podijelio poruku u Facebook grupi Pomagajmo životim da netko postavlja jaki otrov za pse u šljunčari Green Lake Slovenia. Na to su se oglasili i iz Green Lake Slovenia te napisali da im se ljudi obraćaju s pitanjima o kvaliteti tamošnje vode.

“Voda je besprijekorna, za što imamo i rezultate ispitivanja”, napisali su.

Priča se nastavlja. Stručnjaci su uključeni Ciano SLO Na Facebook stranici, gdje podižu svijest o cijanobakterijama, napisali su da je u šljunčari Pleterje (Zeleno jezero) u Kidričevu kod Ptuja uočen veliki broj cijanobakterija koje mogu biti otrovne. Analize još traju.

U posljednjem razdoblju u javnosti su se pojavile priče o čak tri trovanja, a svi su psi bili u blizini ptujske šljunčare. Jesu li to povezani događaji? To za sada ne možemo ni potvrditi ni demantirati. Na Ciano SLO su napisali da je to moguće, budući da se trovanje spomenutih pasa očitovalo u vidu grčenja mišića, drhtanja, napadaja i djelomične paralize nogu - tipični su znakovi trovanja nekim cijanotoksinima. U ovom trenutku, sve dok ima naslaga u vodi, kao što možete vidjeti na gornjoj fotografiji, plivanje se strogo ne preporučuje ljudima i životinjama.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.