Renovirani muzej pripovjedača Hansa Christiana Andersena u Danskoj, obnova je trajala punih 7 godina

U danskom gradu Odenseu, rodnom mjestu Hansa Christiana Andersena, nakon sedam godina obnove ponovno je otvoren muzej posvećen danskom pripovjedaču. U obnovljenom muzeju posjetitelj ulazi u Andersenove fantastične svjetove koji su inspirirali mnoge balete, pjesme, knjige i Disneyeve filmove.
 

Renovirani muzej pripovjedača Hansa Christiana Andersena u Danskoj, obnova je trajala punih 7 godina © VisitOdense Photo: Johan Joensen
29. 12. 2021

Kako je za francusku novinsku agenciju AFP rekao Lone Weidemann, marketinški koordinator za muzeje u Odenseu, stari muzej Hansa Christiana Andersena bio je tradicionalni biografski muzej prepun mnogih artefakata i tekstova, a renoviranjem je dobio novi izgled. Posjetitelj najprije prolazi preko skromne kolibe u kojoj je Andersen proveo djetinjstvo, a zatim se spušta u ogroman podzemni prostor posvećen spisateljičinim pričama. Oni su predstavljeni kroz animacije, interaktivne izložbe i glazbu. Unatoč obnovi, navodi AFP, izložba još uvijek uključuje predmete, uključujući pisčevu tintarnicu i čašu šampanjca koju mu je dala Jenny Lind, švedska pjevačica koja ga je odbila kad ju je zaprosio.

Izložba isprepliće Andersenovo stvaralaštvo i njegovu životnu priču. Danski pisac, rođen 1805. godine, ostao je bez oca u dobi od 11 godina. Tri godine nakon smrti odlučio je napustiti grad Odense i otišao je u Copenhagen, gdje je želio uspjeti kao glumac. Ondje je i umro 1975. Andersenov opus obuhvaća 158 bajki i 800 pjesama. Osim bajki i pjesama, autor je i mnogih drama, romana, putopisa i autobiografija. Dok su mnoga od tih djela gotovo nepoznata izvan Danske, njegove su bajke među najčešće prevođenim djelima u cijeloj povijesti književnosti.

Novu sliku muzeja dizajnirao je japanski arhitekt Kengo Kuma, koji je suprojektovao Olimpijski stadion u Tokiju. Svojim kružnim dizajnom i zelenim krovovima iz ptičje perspektive muzej podsjeća na četiri zelena gumba. Tijekom obnove arhitekt je inspiraciju crpio iz Andersenove bajke Upaljač u kojoj je ulaz u podzemni svijet u šupljem stablu.

Obnova muzeja započela je 2014. godine, a 2017. godine muzej je privremeno zatvoren zbog radova. Preuređena je ponovno otvorena ovog ljeta, ali radovi su završeni tek početkom prosinca.

Prije obnove muzej je svake godine posjećivalo oko 100.000 posjetitelja. Nakon obnove imao je već 40.000 posjetitelja, ali je muzej ponovno zatvoren početkom prosinca zbog porasta broja novih zaraženih koronavirusom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.