MODERNO DOBA: Dronovi i njihov AI s velikom preciznošću naučili određivati ​​zrelost usjeva

Da bi uzgajali nove sorte soje tijekom kritičnih razdoblja vegetacije, agronomi ručno traže biljke s potrebnim svojstvima. Na primjer, s ranim zrenjem mahuna. Novo istraživanje omogućava automatizaciju ovog procesa pomoću dronova i umjetne inteligencije.

MODERNO DOBA: Dronovi i njihov AI s velikom preciznošću naučili određivati ​​zrelost usjeva Unsplash
9. 12. 2020

Znanstvenici sa Sveučilišta Illinois predviđaju sazrijevanje soje u dva dana koristeći slike Dronova i umjetne inteligencije. To smanjuje potrebu za ručnom metodom odabira biljaka koja je sporija i iscrpljujuća za uzgajivače i sklona pogreškama.

Procjena zrelosti mahuna vrlo je dugotrajna i podložna pogreškama. To je sustav ocjenjivanja zasnovan na boji mahune, pa ga pokreće čovjek", objašnjava Nicholas Martin, docent za biljnu proizvodnju u Illinoisu i koautor studije. “Mnoge istraživačke skupine pokušavaju koristiti slike dronova za procjenu zrelosti, ali ne i skaliranje i automatizaciju procesa. Došli smo do preciznijeg načina za to."

Rodrigo Trevisan, doktor koji je surađivao s Martinom, programirao je računala kako bi otkrio promjene u boji mahuna na slikama dronova. Prikupljeni su u pet pokusa, tri sezone rasta u dvije zemlje.

Stručnjak se koristio dubokim konvolucijskim neuronskim mrežama (CNN) - vrstom umjetne inteligencije. CNN-ov je rad sličan onome kako ljudski mozak uči interpretirati komponente slika - boju, oblik, teksturu - primljene od ljudskih očiju.

Nova metoda analize omogućit će uzgajivačima da odlučuju o sudbini usjeva u većem opsegu nego ikad prije, zaključuju znanstvenici.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.