Avionom američkog ratnog zrakoplovstva po prvi put upravljala umjetna inteligencija!

Let označio važnu prekretnicu i veliki skok u nacionalnoj obrani u digitalno doba.

Avionom američkog ratnog zrakoplovstva po prvi put upravljala umjetna inteligencija! Pixabay
18. 12. 2020

Umjetna inteligencija zamijenila je kopilota tijekom probnog leta visinskog izviđačkog zrakoplova U-2 Dragon Lady. Kao što je navedeno u izjavi koju su u srijedu objavile američke zračne snage, umjetna inteligencija prvi je put korištena u toj ulozi u američkom vojnom zrakoplovu.

Sam let, koji su zrakoplovstvo nazvale "važnom prekretnicom" i "velikim skokom u nacionalnoj obrani u digitalno doba", izveden je u utorak.

"15. prosinca američko ratno zrakoplovstvo prvi je put koristilo umjetnu inteligenciju kao člana letačke posade u vojnom zrakoplovu", navodi se u priopćenju službe zračnih snaga.

Algoritam umjetne inteligencije, poznat kao ARTUµ, razvili su znanstvenici američkog ratnog zrakoplovstva. U izjavi se napominje da je sustav umjetne inteligencije "osposobljen za obavljanje određenih zadataka u letu koje bi inače obavljao ko-pilot." Dakle, tijekom probnog leta, ARTUµ algoritam bio je „odgovoran za upotrebu alata za otkrivanje i taktički navigacijski sustav“. Zrakoplov je "izvodio izviđačku misiju tijekom simuliranog raketnog udara", "glavna odgovornost ARTUµ-a bila je otkrivanje neprijateljskih lansera", objašnjava se u dokumentu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.