MJERE OPREZA - U Londonu kamere prate socijalnu distancu i pridržavanje mjera

U Londonu i drugim većim gradovima u Velikoj Britaniji uveden je sustav praćenja socijalne distance. Njegovi tvorci uvjeravaju da su svi prikupljeni podaci anonimni.

MJERE OPREZA - U Londonu kamere prate socijalnu distancu i pridržavanje mjera Pixabay
12. 10. 2020

Kamere s umjetnom inteligencijom (AI) počele su se koristiti u Londonu i drugim gradovima Velike Britanije za praćenje socijalne udaljenosti. Ove senzore razvio je Vivacity za praćenje prometa, biciklista i pješaka te za praćenje koliko se jako ceste koriste.

No kad je zemlja u ožujku uvela karantenski režim, Vivacity je svojim AI skenerima dodao dodatnu značajku za bilježenje udaljenosti između pješaka. Ti se podaci izvještavaju vladi u mjesečnom izvješću. Laboratorij Vivacity rekao je da su instalirali preko 1.000 kamera širom Velike Britanije, u gradovima kao što su London, Manchester, Oxford, Cambridge i Nottingham.

Glavni operativni direktor Vivacity Peter Mildon rekao je da su podaci potencijalno "korisni za donošenje odluka o politikama" o ograničenjima kretanja.

Naglasio je da kamere nisu dio CCTV sustava - one djeluju kao uređaj za prikupljanje podataka, a ne kao kamera koja pohranjuje snimke. "Ne snimaju video, ne struje ga i zapravo ga nitko ne gleda", rekao je inženjer.

Istraživači također primjećuju da su njihovi podaci potpuno anonimni i ne razlikuju se od podataka o tome kako se koristi određena cesta. No na temelju tih podataka vlasti mogu i poboljšati prostor i učiniti ga potpuno sigurnim.

"Ideja je pružiti bazu dokaza kako bi se provjerilo rade li ograničenja koja se provode i da li ih se stanovništvo pridržava", primijetili su istraživači.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.