Simbol sigurnosti ne posustaje! Najnoviji Volvo imat će "nevidljivi sigurnosni štit". Provjerite kako radi

Paket sigurnosnih sustava, najveći ikada zabilježen u autoindustriji. Šveđani koji su znani na forsiranju zaštite putnika, vozača, sudionika u prometu, koji su izmisli pojaseve, mrtvi kut, senzor koji prepoznaje alkohol... opet pozitivno iznenađuju.

U svim prometnim nesrećama u kojima je sudjelovao XC90 u V. Britaniji nitko nije poginuo, a u studenome stiže njegov nasljednik, električni EX-90, s još izraženijim sigurnosnim sustavima. Stiže sa čak osam kamera, pet radara i 16 ultrazvučnih senzora.

Simbol sigurnosti ne posustaje! Najnoviji Volvo imat će "nevidljivi sigurnosni štit". Provjerite kako radi Volvo
22. 9. 2022

Za manje od dva mjeseca Volvo planira pojačati svoju ponudu modela jednim od najvažnijih modela prošlog desetljeća, nasljednikom XC-90, električnim EX-90.

Svjetlo dana će ugledati devetog studenog, a iz Volva obećavaju da će novi automobil postati njihov najsigurniji automobil ikada. Šveđani vole isticati činjenicu da u Velikoj Britaniji u odlazećem crossoveru, u svim prometnim nesrećama u kojima je sudjelovao XC90, niti jedan vozač ili putnik spomenutog modela nije izgubio život - s preko 40.000 prodanih vozila.

Međutim, predviđanje ima prilično jaku podlogu u tehnologiji koju su inženjeri odlučili koristiti u novom modelu.Vrhunac tehnologije na području sustava aktivne pomoći bit će uvođenje lidara koji će zamijeniti postojeće kamere.

To će s jedne strane omogućiti detekciju pješaka, biciklista i drugih prepreka na udaljenosti do 250 metara, a pritom, za razliku od kamere, nije osjetljiva na svjetlo, što će njezinu učinkovitost učiniti jednakom i danju i noću.

Sustav će biti ugrađen u krov vozila, a emitirat će pojedinačne svjetlosne zrake na temelju kojih će precizno mjeriti udaljenost do prepreka.

Kako prenosi portal Automotive News Europe, Volvo procjenjuje da će nova tehnologija smanjiti broj prometnih nesreća s teškim posljedicama za čak trećinu.

Jim Rowan, generalni direktor brenda, novu je tehnologiju nazvao 'Invisible Safety Shield', a sustav se osim lidara sastoji i od sustava od čak osam kamera, pet radara i 16 ultrazvučnih senzora. međutim, to neće ostati jedini automobil s ovom tehnologijom. Volvo ga u budućnosti planira ponuditi u manjim i jeftinijim modelima vozila.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.