U Walesu zabranjena uporaba sustava za prepoznavanja lica

U Walesu zabranjena uporaba sustava za prepoznavanja lica Pixabay
12. 8. 2020

Slika britanskog stanovnika Eda Bridgesa snimljena je dva puta primjenom tehnologije automatskog prepoznavanja lica (AFR), za koju je rekao da mu krši prava, a je sud presudio da je upotreba AFR od strane policije Južnog Walesa nezakonita. 
Policija Južnog Velsa rekla je da se neće žaliti na presudu.

Navodi da ne postoje jasne smjernice o tome gdje se AFR Locate može koristiti i tko ih može promatrati, procjena utjecaja zaštite podataka nije dovoljna, a rukovoditelji sustava nisu poduzeli razumne korake kako bi utvrdili ima li softver rasne ili rodne pristranosti.

Apelacija je uslijedila nakon što su u rujnu dva viša sudaca odbacila Bridgesov slučaj na Višem sudu u Londonu koji su zaključili da ta tehnologija nije ilegalna.

Žrtva je rekla da mu je drago što se sud složio da prepoznavanje lica jasno ugrožava naša prava.

"Ova tehnologija je nametljiv i diskriminirajući alat masovnog nadzora. Već tri godine policija Južnog Velsa koristi to protiv stotina tisuća nas, bez našeg pristanka i često bez našeg znanja. Svi moramo biti u mogućnosti koristiti javne prostore bez podvrgavanja represivnom nadzoru", rekao je Ed Bridges.

Edovo lice skenirano je dok je kupovao za Božić u Cardiffu 2017. godine i za vrijeme mirnog prosvjeda protiv oružja izvan gradske arene Motorpoint 2018. godine.

Odvjetnica za slobodu Megan Goulding nazvala je presudu "velikom pobjedom u borbi protiv diskriminatornog i represivnog prepoznavanja lica. Vrijeme je da vlada prizna ozbiljnu opasnost ove nametljive tehnologije. Prepoznavanje lica je prijetnja našoj slobodi, nema mjesta na našim ulicama. Prepoznavanje lica je prijetnja našoj slobodi, tomu nema mjesta na našim ulicama. . "
Prepoznavanje lica je prijetnja našoj slobodi, tomu nema mjesta na našim ulicama. 
Tehnologija prikazuje lica u gomili mjereći udaljenost između predmeta, a zatim rezultate uspoređuje s "popisom praćenja" slika, koji može uključivati ​​osumnjičene, nestale osobe i ljude od interesa.

Policijske snage Južnog Velsa ovaj sustav koriste od 2017. godine, pretežno na velikim sportskim događajima, koncertima i drugim velikim događajima unutar snaga sigurnosti.

Tijelo za provedbu zakona potvrdilo je da gospodina Bridgesa ne zanima i nikada nije bio na popisu za nadzor.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.