Mislav Kolakušić jedini od 751 EU parlamentarca s imenom i prezimenom, ostali u 11 stranačkih klubova

Novi saziv Europarlamenta, 750 zastupnika iz 11 stranačkih blokova te jedan jedini kojem stoji samo ime i prezime. Taj je naš Mislav Kolakušić!

Mislav Kolakušić jedini od 751 EU parlamentarca s imenom i prezimenom, ostali u 11 stranačkih klubova Igor Stažić
1. 7. 2019

11 novih hrvatskih europarlamentaraca od 12 sati počeli su stizati u Europarlament. Neki od njih, poput Mislava Kolakušića, već su i službeno prihvatili akreditive, a većina preostalih očekuje se u središtu EU u Strasbourgu do 15 sati. 750 novih eurozastupnika svrstano je u 11 političkih grupacija, a jedini pod imenom i prezimenom vodi se trenutno kod briselske birokracije je naš Mislav Kolakušić!

Istovremeno se odvija i neizvjesna utakmica u kojoj 28 šefova država i vlada bira Junkerova nasljednika. Cijelu su noć vijećali, a nastavilo se i danas tijekom dana. Iako se očekivalo da će proći prijedlog Angele Merkel da se za čelnika EK izabere Frans Timmermans, ljevičar iz Nizozemske, to se nije dogodilo. U velikoj mjeri jer Pučani, kojima pripada kancelarka, to nisu prihvatili. Jedan od najgovorljivijih protivnika instaliranja socijalista za predsjednika EK bio je Andrej Plenković.

Žestoko su protiv i irski premijer Leo Varadkar i premijer Latvije Arturs Krišjānis Kariņš, a osim njih trojice Timmermansa na čelu Europske komisije ne žele vidjeti ni predstavnici zemalja Višegradske skupine, ponajviše Mađarska i Poljska. I Talijani su jednako tako skeptični prema Timmermansa.

Plenković je nakon 19 sati maratonskog zasjedanja kazao kako će se pregovori nastaviti i sutra ujutro, na dan kad se u Strasbourgu formira novi saziv Europarlamenta.

- Donosimo odluku koja je bitna za budućnost EU i ne bi bilo najprimjerenije da nakon 30 sati nespavanja donesemo neke prijedloge koji se u kuloarima iznjedre. Imamo malu pauzu, sad svi vape da se malo odmore, pa ćemo se sutra pokušati dogovoriti, rekao je Plenković za Večernji list.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.