Ima i 6400 dijeljenja posta na Facebooku, a Plenković i Milanović 100 x manje, a ni jedan HR mediji ne prenosi eurozastupnika

Poslušajte govor koji se poput požara širi društvenim mrežama. Mislav Kolakušić fenomen je "Facebooka". Apsolutni rekorder po broju dijeljenja postova, komentiranja, a i lajkova u proteklih mjesec dana na "Facebooku" bio je hrvatski zastupnik u Europarlamentu. Naprosto je nevjerojatno kako je njegovu objavu „Razumno i istinito o Coroni“ podijelilo njih 6400, a post je  usijao društvene mreže. 

Ima i 6400 dijeljenja posta na Facebooku, a Plenković i Milanović 100 x manje, a ni jedan HR mediji ne prenosi eurozastupnika Igor Stažić
29. 9. 2020

Napisao: Borut Černelić

Foto: Igor Stažić

Video: Europski parlament

Koliko god tema o pandemiji bila zanimljiva, ni druge objave Mislava Kolakušića ne prolaze neopaženo. Usporedili smo reakcije na njegove objave postova na "Facebooka", u posljednjih mjesec dana s onima konkurentnih političara u istom razdoblju i došli smo do fascinirajućih spoznaja.

U prosjeku je deset zadnjih Mislavovih objava „sheralo“ 1461 njegovih fanova ili 4,3 puta više nego što su to činili „ljubitelji“ Kolinde Grabar Kitarović, koja je zabilježila u prosjeku 325 komentara. Valja napomenuti kako je bivša predsjednica u iznimno silaznoj putanji na FB i kako se ova analiza odnosi na njenih deset objava koje su nastale u posljednjih pola godine, a ne kao što je to u slučajevima drugih, u zadnjih 30 dana. U pravoj svakodnevnoj utakmici na "Facebooku", ona već odavno nije, a rezultat zahvaljuje bivšim objavama. Trenutno je nakon Mislava Kolakušića najkomentiraniji i "najdjeljeniji" na popularnijoj društvenoj mreži Miroslav Škoro. Šef Domovinskog pokreta bilježi u prosjeku 130 "šeranja" što je gotovo 11 puta slabiji rezultat od Mislava Kolakušića. Među eurozastupnicima, najkomentiranija, a i ona čiji se postovi najviše dijele nakon Kolakušića je Ruža Tomašić. Njene objave podijeli u prosjeku njih 90, no to je čak 16 puta slabiji rezultat od neovisnog zastupnika u EU Parlamentu. Desničarska zastupnica je tek na 6,6 posto rezultata Mislava Kolkaušića i tek je nešto lošija od Zorana Milanovića. Hrvatskog predsjednika u prosjeku komentira njih 66. Sličan rezultat ima i Andreja Plenković. Njegovi se postovi u prosijeku dijele 64 puta. Rezultati preostalih 10 hrvatskih eurozastupnika su mizerni. Tako recimo, Karlo Ressler, ima svega 6 dijeljenja, u prosjeku na svoje objave. Od onih bolji, možda valja izdvojiti rezultat Dalije Orešković. Čelnica Stranke s imenom i prezimenom iz dana u dan se penje na ljestvici zapaženih na "Facebooku". Nju trenutno dijeli u prosjeku 56,5 pratitelja i ona ima 8,93 posto rezultata Mislava Kolakušića. Koliko god ona relativno dobro stoji u istraživanju toliko usporedba s eurozastupnikom koji ima 1461. dijeljenje čini sve njegove suparnike "smiješnima na internetu". Zašto tako nije i u stvarnom životu, gdje eurozastupnikova stajališta mediji jednostavno ne prenose, a njegovih konkurenata i čim kažu dobro jutro, jedno je sasvim drugo pitanje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.