VIDEO x2 Kolakušić prozvao Nijemce za supremaciju: - I sada bi još trebali izabrati predsjednika EK iz Njemačke. E to nije EU! Odgovorila mu je Ursula von der Leyen

- Jedankost i vladavina prava očituju se i u načinu izbora predsjednika i potpredsjednka, a to nije dobro. Poslovnik EU parlamenta zahtijeva da ta mjesta budu podijeljena po geografskom principu i to je ovdje povrijeđeno. I sada bi još trebali izabrati predsjednika Europske komisije iz Njemačke. E to nije Europa jednakosti. Nije trebalo čekati dugo odgovor na pitanje Mislava Kolakušića o podjeljenoj Europi, koju s jedne strane predvodi Njemačka, koja je dobila i 20 predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta te Hrvatska i Slovenija s druge strane koje nemaju ni jednog, a na to imaju pravo i po poslovniku i po geografskoj zastupljenosti. Ursula von der Leyen, koja će danas najvjerojatnije biti izabrana za predsjednicu Europske komisije, pokušala je biranim riječima braniti principe ujedinjene i ravnopravne Europe. Pri tome joj brojke nisu išle u prilog pa ih je mudro i zaobišla.

Kolakušić je zajedno s brojnim drugim zastupnicima, pa i onima iz Hrvatske sudjelovao u raspravi na plenarnoj sjednici prije glasanja za Ursulu von der Leyen za predsjednicu Europske komisije. Poput njega, kandidatkinju CDU-u i pučana za čelnicu EU, gotovo su jednako upozorili i Ivan Vilibor Sinčić te Ruža Tomašić. Izvjesno je kako oni neće biti ti koji će olakšati put Merkličinoj kandidatkinji.

VIDEO x2 Kolakušić prozvao Nijemce za supremaciju: - I sada bi još trebali izabrati predsjednika EK iz Njemačke. E to nije EU! Odgovorila mu je Ursula von der Leyen Igor Stažić
16. 7. 2019

Mislav Kolakušić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, održao je danas prvi govor u Strasbourgu i odmah se obrušio na njemačku supremaciju.

-Temelj razvoja i napretka, ali i opstanka Europske unije je jednakost i vladavina prava. Jednakost i vladavina prava prvenstveno se očituju u načinu izbora predstavnika. Od 130 predstavnika u Europskom parlamentu, 20 predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta pripalo je Njemačkoj, a Hrvatskoj i Sloveniji - nula, rekao je Kolakušić.

Samo nekoliko sati miroljubivim tonom obratila se Ursula von der Leyen svim govornicima i u govoru dugačkom 19 sekundi kazala je kako je svjesna jaza između stare zapadne Europe i one dopunjene s novim članicama iz srednje i istočne Europe. Kandidatkinja njemačkog CDU-u za Predsjednicu Europske komisije tvrdi da je tako moguće imati sve ono što su kao negativnosti isticali danas i ne samo Mislav Kolakušić, već i Ruža Tomašić i Ivan Vilibor Sinčić.

Borba Ursule, Pučana i CDU za čelno mjesto Europarlamenta još uvijek traje i važan je svaki glas, stoga je i posve razumljiva reakcija njemačke kandidatkinje na upozoravanja koja je najvećom žestinom iznio Mislav Kolakušić i ovim riječima u svom prvom europarlamentarnom obraćanju i to u Strasbourgu.

- Nadalje, poslovnik Europskog parlamenta zahtijeva da ta mjesta budu raspoređena temeljem geografske pripadnosti. Dakle, povrijeđena je i vladavina prava. Tako nešto je nedopustivo, kazao je Kolakušić.

Istakao je i kako imamo Njemačku koja ima 20 predstavnika, što je u suprotnosti s jednakošću i predstavlja supremaciju i sada bismo još trebali izabrati predsjednika Europske komisije iz Njemačke. To je apsolutno neprihvatljivo, jer to nije Europa jednakosti i takva Europa dovodi Europsku uniju u pitanje", rekao je Kolakušić u Europskom parlamentu.

videozapise izjava nezavisnoga zastupnika Mislava Kolakušića i kandidatkinje za predsjednicu Europske komisije Ursule von der Leyen.

 

Von der Leyen je jutros predstavila svoj program pred zastupnicima u Europskom parlamentu, a među najvažnijim ciljevima istaknula je snažniju borbu protiv klimatskih promjena i onečišćenja.

Kazala je:

- U prvih 100 dana mandata predložiti ću Zeleni sporazum za Europu u svrhu smanjenja emisije stakleničkih plinova, a u planu je i prvo europsko zakonodavstvo za klimu koje će odrediti ciljeve za 2050. godinu. Najveći izazov trenutno je da naš planet ostane zdrav, to je najveća odgovornost naših vremena, rekla je Von der Leyen i dodala kako želi da Europa postane prvi kontinent s nultom stopom emisije C02 do 2050.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.