Merkel: "Europi je potrebna solidarnost, nacionalizam nije rješenje"

U snažnom, proeuropskom govoru u Europskom parlamentu Merkel je upozorila da "povratak nacionalizma ne znači imati više kontrole, nego manje". Dodala je da "ne smijemo biti naivni", da mnogi u Europi jedva čekaju na neuspjeh EU-a.

Merkel: "Europi je potrebna solidarnost, nacionalizam nije rješenje" © Europska unija 2020
9. 7. 2020

"Europska unija mora pokazati međusobnu soliarnost, osigurati da područja koja su više pogođena pandemijom koronavirusa dobiju više, a da pritom one koje su gospodarski jače ne bude previše opterećene", izjavila je u srijedu u Bruxellesu njemačka kancelarka Angela Merkel.

Stoga EU mora djelovati zajedno, moramo osigurati da regije koje su najviše pogođene pandemijom korovirusa dobiju veću pomoć, a da pritom one snažnije ne budu previše opterećene, poručila je Merkel.

Pandemija koronavirusa i rješavanja njezinih posljedica obilježit će njemačko predsjedanje”, rekla je Merkel predstavljajući prioritete rotirajućeg predsjedništva u drugoj polovici ove godine.

Glavni prioritet predsjedništva jest da Europska unija iziđe ujedinjena i snažna iz koronakrize, ne samo kratkoročno. Mi želimo Europu koja ulijeva nadu. Želimo pokrenuti Europu”. U svom je govoru istaknula i pet prioriteta njemačkog predsjedanja u idućih šest mjeseci, a to su temeljna prava, kohezija, zaštita klime, digitalizacija i uloga Europe u svijetu.

Njemačka se kancelarka osvrnula i na samit 17. i 18. srpnja na kojem će se čelnici Europske unije prvi put od početka pandemije fizički sastati u Bruxellesu kako bi pokušali postići dogovor o dugoročnom proračunu EU-a te fondu za oporavak europskog gospodarstva.

Svi moramo biti spremni na kompromis, i vi u Europskom parlamentu također”, rekla je kancelarka. Za dogovor o planu za oporavak i Višegodišnjem financijskom okviru potrebna je suglasnost svih zemalja članica i pristanak Europskog parlamenta.
Govoreći o temeljnim pravima, Merkel je istaknula da pandemija koronavirusa ne smije biti izlika za ograničenje sloboda.
Pandemija se nikad ne smije koristiti kao izlika za narušavanje demokratskih načela, ljudskih prava, građanskih sloboda”, poručila je dodavši da je ona odrasla u društvu u kojem su temeljna prava bila ograničena.

Istaknula je i važnost kohezije i uzajmne solidarnosti. “Europa će iz krize izići jača ako pojačamo koheziju. Europska solidarnost nije samo humani pristup, nego je korisna za sve”, napomenula je njemačka kancelarka. 

Rekla je da će EU nastojati do kraja godine postići dogovor o budućim odnosima s Velikom Britanijom, ali da EU treba biti spremna i za brexit bez dogovora.

Poručila je i da će se zauzeti da se do kraja godine održe konferencije o pristupanju, to jest otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.
Njemačka se tijekom jučerašnjeg dana sastala i s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, predsjednicom Komisije Ursule von der Leyen i predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassoliijem, a glavna tema bili su plan za oporavak i višegodišnji proračun EU-a.

Predsjednica Europske komisije zahvalila je kancelarki Merkel i Njemačkoj što su u EU vratili duh zajedništva, osjećaj za cjelinu, a to znači da je “ono što je dobro za Europu, dobro i za njezine dijelove”.

Istaknula je potrebu za solidarnošću koja sa sobom nosi i odgovornost te da je zbog toga Komisija u svom planu za oporavak “EU sljedeće generacije” predložila da se pomoć poveže s reformama koje zemlje članice trebaju provesti.

Svaka članica mora odraditi svoj domaći rad, svi se moramo promijeniti na bolje”, rekla je von der Leyen.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.