Maske i COVID mjere pale i usred Europskog parlamenta u Bruxellesu i to simbolično, u tjednu kad je i Sud odlučivao o mjerama

Roberta Metsola, predsjednica Europskoga parlamenta jučer je donijela odluku o ukidanju obveze nošenja zaštitnih maska u poslovnim prostorima Europskoga parlamenta. Odluka stupa na snagu u nedjelju 1. svibnja 2022. godine.

Ukidaju se i sve preostale zaštitne mjere za sprečavanje širenja bolesti COVID-19, što znači da će od nedjelje 1. svibnja 2022. godine biti ponovno moguće organizirati javna događanja, uključujući izložbe, u poslovnim prostorima Europskoga parlamenta.

Maske i COVID mjere pale i usred Europskog parlamenta u Bruxellesu i to simbolično, u tjednu kad je i Sud odlučivao o mjerama DAINA LE LARDIC Copyright © European Union 2021
29. 4. 2022

Napisao: Borut Černelić

Foto: Daina LE LARDIC /EP

U pojašnjenju se ističe kako je ova odluka donesena temeljem savjetovanja sa Zdravstvenom službom Europskoga parlamenta iako je neposredan povod zasigurno bilo i stalno pozivanje zastupnika u Europskome parlamentu na donošenje takve odluke.

Odluka simbolično stupa na snagu i u tjednu u kojemu je objavljena presuda Suda Europske unije o tužbi dijela zaposlenika i zastupnika u Europskome parlamentu protiv uvjetovanja ulaska u Europski parlament predočenjem Digitalne zelene potvrde Europske unije. Izvorno je obveza upotrebe zaštitnih maska za lice trebala trajati do nedjelje 12. lipnja 2022. godine bez jasnoga pojašnjenja zašto se ustrajava na tome i temeljem kojih epidemioloških podataka.

 U pojašnjenju se nadalje ističe kako je predsjednica Europskoga parlamenta Roberta Metsola odlučila ukinuti i sve preostale zaštitne mjere za sprečavanje širenja bolesti COVID-19, što znači da će od nedjelje 1. svibnja 2022. godine biti ponovno moguće organizirati javna događanja, uključujući izložbe, u poslovnim prostorima Europskoga parlamenta.

 

Dodaje se, međutim, kako se očekuje da će se epidemiološko stanje nastavljati mijenjati, pa i pogoršavati, osobito zbog pojave novih mutacija virusa SARS-CoV-2, zbog čega se upotreba zaštitnih maska za lice i dalje snažno preporučuje u poslovnim prostorima Europskoga parlamenta, osobito u situacijala kad nije moguće osigurati razmak, poput boravka u službenim vozilima, autobusima itd.

 

Za pristupanje prostorijama Zdravstvene službe Europskoga parlamenta i dalje će biti potrebno upotrebljavati zaštitne maske za lice.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.