I Belgija ublažava Covid mjere, preispitat će nošenje maski, nema zabrana za ugostiteljske objekte, rad od kuće se više ne preporuča

Kraljevina Belgija najavila ukidanje dijela mjera za sprečavanje širenja bolesti COVID-19 počevši od petka 18. veljače 2022. godine.  Od 18. veljače 2022. godine rad od kuće više se neće preporučivati, a očekuje se da će se ukinuti i ograničenja radnoga vremena za ugostiteljske objekte te omogućiti ponovno nesmetan rad sportskih i rekreacijskih objekata. Odluke o obveznome nošenju zaštitnih maski za učenike osnovnih i srednjih škola također bi se trebale preispitati do kraja veljače.

I Belgija ublažava Covid mjere, preispitat će nošenje maski, nema zabrana za ugostiteljske objekte, rad od kuće se više ne preporuča Ernesto Velázquez / Pixabay
15. 2. 2022

Foto: Ernesto Velázquez / Pixabay

Savezno Ministarstvo zdravstva Kraljevine Belgije potvrdilo je medijima kako se od 18. veljače 2022. godine za procjenu opasnosti od širenja bolesti COVID-19 više neće primjenjivati dosadašnja klasifikacije država i putnika putem koronakarata. Umjesto toga, uvodi se procjena svakoga pojedinačnog putnika u odnosu na to je li cijepljen, je li prebolio bolest COVID-19 ili posjeduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata. U skladu s time, svi putnici koji budu ulazili u Kraljevinu Belgiju trebat će od 18. veljače 2022. godine predočiti valjanu potvrdu o cijepljenju, testiranju ili oporavku od bolesti COVID-19, neovisno o tome odakle prisižu, što obuhvaća Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke Države, Japan i brojne druge države izvan Europske unije i Schengenskoga područja.

 Belgijski mediji doznaju kako necijepljene osobe koje pristižu iz država koje nisu članice Europske unije i dalje neće moći ulaziti u Kraljevinu Belgiju radi turističkoga posjeta, nego samo radi nužnih putovanja te uz predočenje potvrde o oporavku ili negativnoga PCR testa ne starijega od 72 sata. Putnicima koji dolaze iz država veoma visoka rizika i dalje će biti zabranjen ulazak u Kraljevinu Belgiju iako, kako se doznaje, trenutačno na popisu nema takvih država.

 U skladu s nedavnim priopćenjem Europske komisije, Digitalne zelene potvrde Europske unije, odnosno potvrde o cijepljenju, bit će od sada valjane svega 270 dana za sve građane koji nisu primili dodatnu dozu. Za one građane koji su primili dodatnu dozu cjepiva, valjanost potvrda bit će neograničena.

 Za građane koji ubuduće budu putovali uz predočenje potvrde o testiranju, primjenjivat će se sljedeća pravila: valjanost brzih antigenskih testova smanjuje se na 24 sata (umjesto dosadašnjih 36 sati). A valjanost PCR testova i dalje će biti 72 sata.

 Od 18. veljače 2022. godine rad od kuće više se neće preporučivati, a očekuje se da će se ukinuti i ograničenja radnoga vremena za ugostiteljske objekte te omogućiti ponovno nesmetan rad sportskih i rekreacijskih objekata. Odluke o obveznome nošenju zaštitnih maski za učenike osnovnih i srednjih škola također bi se trebale preispitati do kraja veljače.

Zasad nije poznato hoće li Europski parlament razmotriti usklađivanje poprilično strogih mjera ograničenja kretanja, pristupa i boravka u svojim poslovnim zgradama u Kraljevini Belgiji, koje su temeljem odluke predsjednice Europskoga parlamenta Roberte Metsole na snazi do 12. ožujka 2022. godine ili do njihova ranijega opoziva.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.